Депутатите се скараха за промените в здравното осигуряване
Депутатите се скараха за промените в здравното осигуряване / БГНЕС, архив
Депутатите се скараха за промените в здравното осигуряване
80292
Депутатите се скараха за промените в здравното осигуряване
  • Депутатите се скараха за промените в здравното осигуряване

Парламентът разглежда на второ четене промени в закона за здравното осигуряване. Идеите предвиждат разделяне на пакета от медицински услуги, заплащан със средства от бюджета на НЗОК, на основен и допълнителен.

Очаквано това доведе до спорове в пленарната зала. Така депутатите решиха утре да няма контрол,а целият ден да бъде посветен на закона.

„Политиката не е това да казваш: „То така си е добре". Политиката е да идентифицираш проблема и да го пресрещнеш. Пресрещането става като преостойностим и гарантираме на всеки български гражданин, независимо дали е беден или богат, че само срещу здравната си осигуровка, той ще получи пълния комплект лечение срещу тези заболявания", защити предложенията здравният министър Петър Москов.

„За да може тази система да отговори на обществените очаквания, трябва да има доверие в нея и солидарност. С този проект вие разбивате солидарността. Без солидарност, няма осигурителен модел. При положение, че всички плащат една и съща осигурителна вноска, откъде накъде едни ще получат 100% безплатна помощ, а останалите ще са принудени да се осигуряват допълнително в здравни фондове и да плащат кеш?", попита бившият социален министър Хасан Адемов.