/ БГНЕС
Спор за легитимността на гласуването на депутатите в пленарната зала разпали страстите в Народното събрание.

Днес депутатите втори ден разглеждат поправките в Изборния кодекс и въпреки че дебатите са по-спокойни, градусът се вдигна заради съмнения от страна на опозицията, че пултовете за гласуване не работят както трябва.

Халил Летифов обясни, че системата позволява да се гласува без пръстов отпечатък и биометрия.

След него други депутати от ДПС и БСП алармираха за проблема и се усъмниха в легитимността на приетите вече текстове и допуснаха, че щом системата не им изисква пръстов отпечатък, народните представители могат да гласуват с чужда карта. Те поставиха под въпрос и дали сутринта е имало наистина кворум, за да започне заседанието.
„Без биометрия мога да гласувам на 3 места. Имаме го на запис. Да се направи проверка и да се провери легитимността на приетите текстове. Има съмнения за манипулации от страна на ръководството на НС“, скочи Джейхан Ибрямов.

Председателстващият заседанието Валери Симеонов отхвърли всички обвинения и каза, че ще бъде направена справка дали е било гласувано днес с биометрични данни. Той заподозря, че от опозицията правят „партийно мероприятие“.

Димитър Лазаров от ГЕРБ пък посочи, че опозицията очевидно иска да блокира работата на парламента, а Христиан Митев от НФСБ препоръча на тези, които се съмняват, да питат Конституционния съд дали гласуваните досега текстове са законни.

„Показват какво ще правят, след като въведем машинното гласуване. Всички са гласувал, както са искали, обаче изведнъж се оказва, че е нелегитимно, защото са получили по-малко гласове. Не машините гласуват, а вие“, скочи и Тома Биков от ГЕРБ, правейки паралел с машинния вот на изборите, за който настоява опозицията.