/ Георги Димитров
Парламентът събра кворум и започна работа. Регистрирани в пленарна зала са 124 народни представители. Като първа точка от дневния ред, депутатите ще разгледат прекратяването на пълномощията на народния представител Виктория Василева от ПГ на „Има такъв народ“.

Депутатите от парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще изслушат представители на Министерство на вътрешните работи за причините и условията, довели до тежкото пътнотранспортно произшествие с две жертви на 5 юли 2022 г. в гр. София.

В събота Софийският градски съд взе най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Георги Семерджиев, причинил катастрофата.

Разследват полицаи за покровителстване на Георги Семерджиев

Семерджиев е обвинен за тежката катастрофа на бул. "Черни връх", станала на 5 юли вечерта и при която загинаха две невинни млади жена. Обвиняемият е привлечен като такъв по общо три престъпления.

В съдебна зала Семерджиев заяви, че не знае защо е в ареста, че бил отвлечен и че колата му била открадната, и настояваше да отиде в болница. Преди заседанието на съда, мъжът беше доведен в зала под засилена охрана.

Семерджиев е с общо три повдигнати обвинения: причиняване на ПТП, което е особено тежък случай, тъй като е довело до смъртта на две млади жени и множество нарушения на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), за което се предвижда лишаване от свобода от 5 до 20 години; управление на МПС на 10.06.2022 г. след употреба на наркотични вещества- амфетамин и метаамфетамин, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 3 години и за използване на неистински официален документ на 10.06.2022 г. – свидетелство за управление на моторно превозно средство, на което е придадено вид, че е издадено от компетентните власти на Конфедерация Швейцария, за което се предвиждат до 8 години лишаване от свобода.

Прокуратурата с апел: Търси свидетели на тежката катастрофа в София

Съдът изцяло сподели доводите на прокуратурата и прие, че са събрани и представени достатъчно убедителни доказателства, които обосновават предположението Георги Семерджиев да е извършил трите престъпления, за които е привлечен като обвиняем.

Съдът прие, че е налице реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, като обсъди липсата на собствени задръжки у обвиняемия при извършване на престъпления и закононарушения. Аргументира изключително високата степен на обществена опасност на деянието и дееца. Така мотивиран, съдът прецени, че единствено мярка „задържане под стража“ може да неутрализира констатираните при обвиняемия опасности и с определение взе спрямо него най-тежката мярка за неотклонение.

Все още не са известни резултатите от кръвната проба на шофьорът, взета след инцидента на 5 юли.

Георги Семерджиев пред съда: Не разбирам в какво съм обвинен, бях отвлечен и не помня нищо

Междувременно стана ясно, че Симона Радева, полицай от I РПУ в столицата, е била в автомобила на Семерджиев по време на катастрофата, и му е помогнала да избяга след удара. Тя го е снабдила със синя полицейска лампа, палка и радиостанция, в замяна на което е получавала месечна сума в размер на 2000 лв., твърди МВР. Служителката е отстранена от длъжност, срещу нея тече разследване. По-късно МВР оповести, че и други служители – на 4 РПУ, са разпъвали полицейски чадър над Семерджиев.

В понеделник МВР съобщи, че след спешна справка с Интерпол в Берн е установено, че Швейцария не е издавала шофьорска книжка на Семерджиев.