Софийска градска прокуратура (СГП) разследва престъпление по служба на полицейски служители, които евентуално са покровителствали обвиняемия Георги Семерджиев, който причини смъртта на две жени след тежка катастрофа в  София. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Обвинението е, че в периода 2021 г. до 5 юли 2022 г. при условията на продължавано престъпление служител от структура на МВР е нарушил служебните си задължения с цел да облагодетелстване на себе си или другиго облага, а от това са настъпили значителни вредни последици.

Прокуратурата с апел: Търси свидетели на тежката катастрофа в София

Разследването е след проверка, извършена по отделени материали от воденото срещу обвиняемия Георги Семерджиев за делото тежката катастрофа на 5 юли в София, при която загинаха две млади жени.

Проверяват полицаи за покровителстване на Семерджиев

Материалите са отделени във връзка със събрани в хода на разследването по делото за пътнотранспортното произшествие данни за евентуално нарушаване на служебните задължения от служители на МВР, включително на КАТ-СДВР, за покровителстване на обвиняемия Семерджиев, както и за търговия с влияние.

След анализ и преценка на всички данни, събрани в хода на проверката, прокурор в СГП е счел, че са налице достатъчно такива за извършено престъпление от общ характер и е образувал досъдебно производство за престъпление по служба.

Отстраниха от длъжност полицайка от Първо РУ: Нарушавала етичния кодекс


Предстои провеждане на разследване по делото, в хода на което ще се установи дали евентуално са налице достатъчно доказателства за извършено от служител на МВР престъпление.

По непотвърдена информация, полицайката от Първо РПУ в София Симона Радева е пътувала заедно със Семерджиев по време на тежката катастрофа. Отново по неофициална информация се смята, че Радева е съдействала на Семерджиев да избягва полицейски проверки, а след бягството от тежката катастрофа на 5 юли, тя му е съдействала за стълба, за да може Семерджиев да влезе в дома си.

Самата Радева отрече да има нещо общо с инцидента и заяви, че "съвестта ѝ чиста".