Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев / БГНЕС
Депутатите от "Демократична България"(ДБ) Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева посетиха през почивните дни Украйна и Молдова, съобщава пресцентърът на политическата формация.

Мирчев е раздал 100 чифта терморъкавици и термооблекла на отбраняващите Украйна войници и доброволци от териториалната отбрана. В неделя той пътува от Болград до Одеса, като преди това заедно с председателя на парламентарната комисия за българите извън страната Антоанета Цонева се срещнаха с наши сънародници в Тараклия и в Болград. На връщане са взели със себе си двама украинци, се посочва също в информацията.

"Днес заварих град, готвещ се за война. Улиците са в барикади, бетонни и метални препятствия", пише  за Одеса на страницата си във фейсбук Мирчев. Според него украинците имат по-голяма нужда от боеприпаси и оръжия.

Той споделя, че е тръгнал от Болград (на по-малко от 300 км от Одеса) и е видял силно военно присъствие по пътищата - над 25 поста на армията и полицията постоянно са проверявали всеки желаещ да премине.

"Причината са руските диверсионни групи, които се спускат в тила на украинците и могат да са неприятна изненада", обяснява депутатът.

Одеса е готова за тежка битка - градът е превърнат във военна зона, посочва Мирчев.

"Тези дни срещнах в Молдова и в Украйна много горди и достойни хора. Мобилизацията им, помощта за бежанците и готовността им да бранят Украйна са забележителни", споделя на страницата си в социалната мрежа и Антоанета Цонева (ДБ). Без паника и с желязна настойчивост тези хора изпълняват човешкия си дълг, отбелязва тя.

По думите й, тази ужасяваща война създава легенди за духа и непреклонността. "Всеки един, който влага силите си за защитата на Украйна и нейните хора, е достоен за поклон. Времето е такова - много отчетливо и без грешка откроява кой в какво вярва и как го отстоява", завършва Антоанета Цонева.