Депутати: АМ „Тракия” ще се забави с най-малко 2 години
Депутати: АМ „Тракия” ще се забави с най-малко 2 години / netinfo

Доизграждането на магистрала „Тракия” ще се забави с минимум 2 години заради опасността концесията да бъде прекратена. Това коментираха депутати от мнозинството и опозицията в парламента. Снощи изтече срокът, в който българо-португалският консорциум трябваше да внесе документи за финансирането на проекта, но не го направи.

Иван Иванов от ДСБ изрази задоволство, че н апрактика усилията на две правителства за отдаване на магистралата на концесия са се провалили. По думите му това е бил вреден за гражданите проект. Магистрала ще има, но с голямо закъснение от 2-2,5 години, заяви Иванов. Според него това, което следва да се направи, е да бъде обявен търг за дострояването на участъка Стара Загора–Карнобат, като се спазва открита процедура.

Зад тезата на министър Гагаузов за ускорена процедура прозира намерението правителството да се окаже „Големия брат” за фирми, които ще спонсорират управляващите в следващата предизборна кампания, посочи Иванов.

Димитър Гъндев от левицата коментира, че сигурно интересите на България са довели до това развитие на сделката.

Председателят на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев от НДСВ заяви, че проблемите с автомагистрала „Тракия” си ги създаваме ние. Имахме перфектен договор през 2005 година и заради тези, които го провалиха, се стигна до тази сложна ситуация, каза той.

Мирчев отдава кризата на случилото се на световните пазари и ситуацията във фонд „Пътища”, която е оказала негативно влияние на инвеститорския интерес.

По думите му магистралата е трябвало да се изгради до края на тази година, но случилото се ще забави строежа до 2010 година. Той не отхвърли възможността да се отложи въвеждането на тол-таксите за движение по магистралите.