/ БТА
Министър-председателят акад. Николай Денков коментира темата с дерогацията и "Лукойл". Той заяви, че няма индикации, че някой е съдействал за нарушаването на санкциите. "Искам да подчертая много ясно, че е добре да има проверка. Това, че проверката е от ЕК, ще даде още по-голяма сигурност", заяви премиерът.

По негови думи проверката ще бъде съдържателна и ще бъде обективна.

Международно разследване: „Лукойл“ заобикаля ембаргото на ЕС за руски петролни продукти


"Това, което виждаме от вчера е една комбинация от верни факти от неверни допускания, които са представени в една доста едностранчива логическа конструкция, която лесно може да се използва за политическа употреба", добави Денков.

Той заяви, че много се радва, че ще има проверка и че ще се съдейства във всичко, което е необходимо.

"Няма никакви индикации, че някой от българските институции е съдействал за заобикаляне на санкциите", категоричен бе Денков.

По думите му санкциите така, както са дефинирани, така са спазвани и от страна на българските институции и от страна на "Лукойл". Според него проверката трябва да бъде направена по-задълбочено, за да се види, ако има нарушения - кой ги е направил, къде ги е направил и съответно който е направил нарушение, да си понесе съответните наказания.