Малка част от тях успяват, ние ги преследваме и залавяме, това обществено достояние и създава впечатление, че има повече мигранти, заяви вътрешният министър
Това не е първата постъпка на бременната жена (заловена заедно с още двама трафиканти, превозващи мигранти в Пловдивско - бел. ред.). Хващана е да шофира с наркотици. Не е нещо толкова необичайно. Всякакъв род хора, от целия ЕС, се намериха тука да превозват мигранти. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев пред журналисти.

Той апелира следващото Народно събрание да преработи Наказателния кодекс, да се завишат наказанията. По думите му такава превенция би помогнала много.

"Усилията ни се оценяват високо от Брюксел, тъй като намаляваме хората, които пропускаме да преминат през нашата територия. В Италия, където ресурсите повече, трафикът се увеличава, а при нас намалява. Натискът, на който сме подложени, е безпрецедентен, в пъти повече са тези, които искат проникнат, но много малка част от тях успяват, ние ги преследваме и залавяме, това обществено достояние и създава впечатление, че има повече мигранти. България не е пропускала толкова малко мигрнанти в нито един момент", коментира Демерджиев.

190 хиляди мигранти са били заловени на границите ни само през миналата година.

Заловиха военен и бременна жена да превозват нелегални мигранти в Пловдивско

Спрямо миналата година, от началото на 2023 г. има 30% увеличение на мигрантския натиск.

Той коментира и борбата срещу търговията на вот. "В момента работим на 190 сигнали по оперативни данни. Те са в пъти повече от предходните избори", заяви Демерджиев.

По думите му контигентът е идентифициран, следи се, знаят се кои са "рисковите" секции, посочи още вътрешният министър и заяви, че задачата на МВР е готова да реагира на всяка една нова схема.