/ БГНЕС
Председателят на комисията по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) съобщи на профила си във Фейсбук, че е внесъл ново предложение  в Народното събрание за отмяна на дерогацията на „Лукойл“. 

"Ха да ги видим сега", е написал той. 

Справка на интернет страницата на парламента показва, че депутатът е депозирал днес законопроект за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. 

Предлага се в тридневен срок от обнародването на промените  в "Държавен вестник”  Министерският съвет да отмени дерогацията. Посочва се, че от отмяната на дерогацията "Лукойл Нефтохим Бургас” АД трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход. Предвидено е Агенция "Митници" да следи за изпълнение на задължението, посочва БТА.

Международно разследване: „Лукойл“ заобикаля ембаргото на ЕС за руски петролни продуктиДобрев: Надявам се тази дерогация да падне по най-бързия възможен начин

По-рано пред журналисти в парламента Добрев обяви, че ще внесе отново предложение за отмяна на дерогацията.

Темата коментираха и от другите политически сили в парламента. От ГЕРБ-СДС и ДПС се обявиха за бързото отпадане на дерогацията, а "Продължаваме промяната-Демократична България" са на мнение, че това може да се случи най-рано през март.