Делегация на ЕП преценява как усвояваме евросредства
Делегация на ЕП преценява как усвояваме евросредства / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Единственото, което не подлежи на преговори и договаряне от страна на европейските институции, е безкомпромисната борба против корупцията, каза пред журналисти председателят на комисията по регионално развитие на Европейския парламент Херардо Галеоте след среща на водената от него делегация на ЕП с министри и депутати от българския парламент.

Галеоте посочи, че целта на визитата у нас е да бъдат оценени възможностите България да усвои един милиард евро, които се предоставят на страната всяка година за периода 2007 -2013 г. По думите му средствата за този програмен период петкратно надхвърлят вложените досега в България. Ние сме твърдо убедени и повече от сигурни, че нашите политически и социално-икономически партньори в България ще успеят да се справят, за да могат да преодолеят трудностите по усвояването и прилагането на средствата, за да стане възможно българското общество да се възползва изцяло и облагодетелства от предвидените за България фондове, допълни той.

Всички сме в очакване на доклада на Европейската комисия през октомври и се надяваме, че отчетените проблеми в доклада от юли ще бъдат преодолени и блокираните фондове ще могат да бъдат усвоени, допълни председателят на комисията по регионално развитие.

Попитан дали посещението ще повлияе на доклада на ЕК през октомври, Херардо Галеоте каза, че Европейският парламент е контролен орган и главният му интерес е да гарантира служителите на ЕК да изпълняват своите задължения с максимална прецизност и акуратност.

Той посочи, че по време на посещението представителите на ЕП ще посетят и обекти, финансирани с европейски средства. Целта е да видим до каква степен усилията на европейските граждани с цел да подпомогнат икономическия ръст и социалното благоденствие на България не отиват на празно, а съумяват да бъдат използвани, допълни Галеоте. /БТА/