Лидерът на "Да, България" Христо Иванов
Лидерът на "Да, България" Христо Иванов / БГНЕС, архив
Христо Иванов призова "Спаси София" да направят обща група в СОС и да им подкрепят районните кандидат-кметове
На балотажа в столицата "Демократична България" няма да подкрепи нито Йорданка Фандъкова, нито Мая Манолова. Причината - не излезли на протест заедно с тях срещу избрания за главен прокурор Иван Гешев и кандидата им Борислав Игнатов на Орлов мост.

Това стана ясно от коментара на единия от лидерите на обединението Христо Иванов.

"На тези протести не бяхме подкрепени нито от госпожа Манолова, нито госпожа Фандъкова. И от тази гледна точка не можем да застанем зад никоя от двете като носител на дълбинната промяна в страната", отсече бившият правосъден министър от предишния мандат на ГЕРБ.

Загубилият кандидат-кмет Борислав Игнатов пък направо заяви, че няма да ходи да гласува на втория тур в неделя, защото имал различни ценности от двете дами с най-високи проценти от вчерашната битка за София. "Няма как да подкрепя нито една от двете. Няма да гласувам в неделя", каза Игнатов.

Това предизвика лек конфуз, тъй като лидерът на ДСБ Атанас Атанасов трябваше да напомни точно обратното - че феновете на ДБ трябва да идат до урните, тъй като имат да гласуват за районни кметове в София. В същото време и той обясни, че избирателите им не били стадо, което да закарат до тъмната стаичка, ако не иска да гласува на втория тур.

Христо Иванов пък отправи молба към Борис Бонев и "Спаси София" да направят заедно обща група в Столичния общински съвет. Помоли се още за подкрепа за районните кандидат-кметове на ДБ, които отиват в неделя на балотаж.

Политолог: Борис Бонев е изненадата на изборите в София

Иванов се оправда още, че общото явяване на ДБ и "Спаси София" се е провалило не заради егото му, а защото младежите от "Спаси София" отказали да се обвързват с някоя партия, още по-малко пък Борис Бонев да става кандидат-кмет на ДБ, както настоявали Христо Иванов и Атанас Атанасов. Иначе от ДБ били разочаровани, че не се случила голямата промяна на тези избори, тъй като имало очаквания София да се превърне в Истанбул. "Това не се случи, за съжаление", каза Христо Иванов.