Дават 6 месеца за плащане на здравни осигуровки за 3 години назад
Дават 6 месеца за плащане на здравни осигуровки за 3 години назад / БГНЕС
Държавата дава 6-месечен гратисен период за възстановяване на здравните права
77658
Държавата дава 6-месечен гратисен период за възстановяване на здравните права
  • Държавата дава 6-месечен гратисен период за възстановяване на здравните права

Държавата дава шестмесечен гратисен период на гражданите, които желаят да възстановят здравноосигурителните си права, като платят задълженията си само за три години назад, според сегашния ред.

След гратисния период ще се дължат всички невнесени здравни осигуровки за периода от началото на задължителното здравно осигуряване, съобщи ресорният министър Петър Москов след заседанието на правителството, на което бяха одобрени промени в закона за здравното осигуряване, с които се регламентира този механизъм.

Промените предвиждат още разделяне на медицинските услуги на спешен, базов и допълнителен пакет.

Първият ще се поема от държавата, вторият от здравната каса, а третият - от пациента.

Москов даде пример за възстановяване на здравни права след изтичане на 6-месечния период и посочи очакванията си от ефекта на предложените промени.

„Ако вие се ударите с безкрайно скъпата си кола и това изисква един месец лечение в болница - лечение за около 50 000, 100 000 или 200 000 лева - вие няма как да възстановите правата си с 500 лева за последните три години. Ще бъдете така добър да заплатите всичко, което дължите от началото на здравноосигурителния модел, както го правят повечето от нас", подчерта Москов.

„Ние възлагаме вътре в тези законови промени и задължение за извършителите на черна дейност - дали това е ДКЦ, медицински център или болница. При среща с пациент, който не е здравноосигурен, който се нуждае от помощ, те са длъжни в тридневен срок да докладват на НАП, че има такова лице", разясни министър Москов.

По думите му не е възможно една търговска организация като банка да знае във всеки един момент състоянието на човек, който има кредит към нея и дали е просрочил с 10 минути задължението си, а държавата, с всичките си механизми, да не може да отговори какво е количеството на здравнонеосигурените и това щяло да се промени.