Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов си намери нов повод, за да обясни напускането на партията. Причината била кампанията за евроизборите, а не скандалът с неговия апартамент.

„Убеден съм, че при всички положения щях да напусна ГЕРБ. Това, което видях по време на Европейската кампания, ми даде мотивите да отида при Борисов и да му кажа, че ако не се върнем в периода, в който бяхме в началото, аз напускам”, заяви в ефира на „Здравей, България” по  NOVA лидерът на бъдещата партия „Републиканци за България” и бивш втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Аз не смятам, че съм нарушил закона и съм направил нещо нередно. Но когато се създаде тази ситуация, единственият разумен вариант беше да се оттегля. Колкото по-нависоко си, колкото по-независим си, естествено, ще се търсят повече компрометиращи факти и сюжети, които да те дискредитират”, каза Цветанов.

Според него са преминати граници, а той е бил буфер, който е понасял много негативи от решенията на един човек. Призна, че и той самият е допускал грешки, които нямало да повтаря повече.

Цветанов не се чувства и предател.

"Аз не съм предал ГЕРБ, просто ГЕРБ предаде всички тези ценности.
Това според вас предателство ли е? Не е, предателство е, ако останеш и продължиш да правиш нещо, което е против твоето усещане и съществуване на политическата сцена", каза той.


Цветанов се зарече, че новата му партия „Републиканци за България“ ще се яви самостоятелно на парламентарните избори. На въпрос дали е готова за коалиция с ГЕРБ, Цветанов отсече, че с Борисов начело това не е възможно. Той се закле още, че  „Републиканци за България“ няма да бъде лидерска партия.

Премиерът или тези, които разследват, трябва да отговорят за снимките и записите, аз не зная, заяви Цветанов по повод вчерашното изказване на Бойко Борисов, че е бил „сготвен“ от дама от обкръжението на президента.

„Не съм в това близко обкръжение, което може да влиза във всяка една точка, по-интимна. Вчера видяхме една антикризизна мярка - премиерът каза за някаква дама, близка до президента. Това са толкова несъстоятелни тези, отговорност носи човекът, който обитава това пространство“, категоричен е Цветанов.

По думите му това не може да бъде мъж. „Не мога да бъда аз. За да снимаш човек, който спи, трябва да си в спалнята му, няма как да има мъж, който е до премиера, когато спи“.