ЦИК установи нередности при вота в София
ЦИК установи нередности при вота в София / снимка: Sofia Photo Agency - Юлиана Николова
ЦИК регистрира нередности при вота в София
23483
ЦИК регистрира нередности при вота в София
  • ЦИК регистрира нередности при вота в София

Централната избирателна комисия е установила, че броят на подписите на гласували избиратели в изборите за кмет вчера в София са с 30 000 повече от пликовете с бюлетини, пуснати в урните. Това научи Дарик от източници от ЦИК. Това според членове на ЦИК не прави изборите в София невалидни.

Днес ЦИК е приела протоколите от кметските избори в столицата. По формални признаци като наличие на подписи, имена и данни на избиратели, комисията е приела протоколите за редовни. Накрая обаче от ЦИК забелязали, че броят на подписите на гласували избиратели в обобщения протокол за цялата столица е с 30 000 повече, отколкото е броят на всички пуснати бюлетини. Копия от този протокол по закон са получили всички партии, участвали в изборите. Засега не се знае дали това не е грешка, разхвърляна из всички секционни избирателни комисии или е само в един или няколко определени района, защото протоколът е обобщен.

Според членове на ЦИК е необходимо Общинската избирателна комисия на София да направи проверка и да преброи подписите и бюлетините във всички 1400 протокола, за да се установи защо точно се е появила такава разлика. Членове на ЦИК обаче са на мнение, че това не може да се окаже манипулация на изборите и не прави избора за кмет нередовен. Такива съмнения биха възникнали, ако беше установено обратното - че пликовете с бюлетини са повече от подписите на гласувалите избиратели в протоколите.