Международните наблюдатели, които са регистрирани, са три организации, с общо 220 наблюдаващи лица. 18 национални и местни организации ще са наблюдатели, а лицата ще са над 1000. Това обявиха от брифинг на ЦИК.

Постъпват списъци за застъпници и наблюдатели, това са динамични данни. Тече срок за разкриване на СИК в лечебни заведения, социални домове, затвори. Броят на секционните избирателни комисии там ще претърпят промяна, добави говорителят на ЦИК Росица Матева. 

Матева призова членовете на СИК да четат внимателно методическите указания.

За първи път: Дават достъп на партиите до изходния код на софтуера на машините за гласуване

Тя обърна внимание, че след всеки избор ЦИК изпраща всички списъци за проверка за нарушения на Изборния кодекс. Ако в изборния ден се появи лице, което не е включено в списък на дадена секция, трябва да се провери в т. нар. "забранителен списък" или списък на заличените лица. Ако той е включен в такъв списък, има само няколко основания, на които да се остави да гласува, като се дописва и се попълва декларация. Ако избирателят подал заявление да гласува извън страната, но е дошъл в България, може да гласува по постоянен адрес, обясни Матева. В случай че е подал изявление, че ще гласува по настоящ адрес, но се яви в секцията по постоянен адрес, не се допуска до гласуване.

Над 1100 души в затворите и арестите ще могат да гласуват

При нарушение на правилата, това са престъпления по Изборния кодекс и материалите се изпращат на прокуратурата.

Ученици и студенти могат да гласуват извън секции, в които са включени в изборния списък.

"Продължава да тече срокът за хора, поставени под карантина, това важи и за 2 октомври, подава се заявление до общинската администрация да гласува", допълни още Матева.

От петък започва изпращането на машини за гласуване в страната. 11 хиляди и 13 машини общо ще се използват за гласуване. Остават резервни устройства, които да се използват, ако се наложи, обясниха още от ЦИК. Ако се появи технически проблем в изборния ден, машина не се заема. Информира се ЦИК и само ЦИК решава дали има основания за преминаване към хартиена бюлетина.