Само преди един месец ние внесохме наш вариант на закона за домашното насилие, той беше неглижиран и отхвърлен, заяви депутатът от ИТН
Темата за домашното насилие е многопластов процес, с многопластови профили  на хората, които участват. Законът няма как да спре един тип домашни насилници и това са психопатите. Те нямат никакви предишни изяви, няма предистория и симптоми, които могат да спрат насилника. Той в един момент решава да направи това, което е решил. В случая един образован човек, работещ на престижна работа, с висока заплата  - просто удуши жена си. Без предисловие, без нещо видно за околните, съседите, роднините. Просто го направи. Това сподели пред NOVA депутатът от ИТН професор Андрей Чорбанов, чиято племеница Евгения беше убита от ревност от съпруга си, а тялото ѝ бе открито в куфар край Перник.

Освен бившата си жена, полицаят от Сандански заплашвал със смърт и собствената си дъщеря

"Трябва да има промяна в законите, но пък и трябва да бъдат спазвани и упоражнявани тези, които съществуват. Лично за мен е притиснително това, че участник в събитието, бащата на този убиец, който помага за укриването на куфара с тялото -  в момента се разхожда на свобода между нас. В момента тече дело, но самият факт, че един съучастник в едно такова тежко престъпление  просто се разхожда на свобода. Изключително силно се надявам, че ще има справедливост и този тип насилници трябва да получат заслуженото наказание", изрази надежда той. 

По думите му депутатите в НС се концентрирали в едни доста сериозни дебати за наказанията за убийства на пътя.

"Не че оправдавам всеки един човек, който кара пил, който кара след употреба  на наркотици. В никакъв случай няма как да оправдая едно такова нещо. Но едно убийство от непредпазливост все пак не може да бъде приравнявано на 100% с един класически убиец, който е планувал подобно  действие и който прави всичко възможно да не го открият властите", посочи Чорбанов.

Оставиха в ареста 19-годишния, пребил брутално жена във Видин и подстригал косата ѝ (ВИДЕО)

"Превенция на този тип престъпления много трудно може да има. Обществото има съвест, каза депутатът. По нашите географски ширини, според него, се смята, че всичко трябва да остане в дома. Но това, че домашното насилие ескалира толкова много, ние трябва да кажем, нашата нация никак не беше особено нетолерантна към домашното насилие. Напротив, толерантни сме към всичко, което се случва в течения на години. Просто в момента обществото натупа прекалено много случаи и енергия. И случаят в Стара Загора беше капката, която преля, за да може все пак да се разбере, че това общество има съвест и това общество иска това да спре", подчерта депутатът. 

Според него реакцията в момента на управляващите е "изключително популистка".

"Само преди един месец ние внесохме наш вариант на закона за домашното насилие. Той беше абсолютно неглижиран, беше отхвърлен с всичките му казуси. В момента управляващите взимат тези казуси и ги постават в закона под натиска на обществото. Обществото трябва да е наясно, че това е доста широк популизъм. Типът заместване на семейно съжителство с интимни отношения не трябва да се прави така директно, защото, както и нашите специалисти в групата коментират, има голяма група хора, особено след една определена връзка, които имат семейно съжителство, без да имат интимни отношения", категоричен е депутатът.
NOVA