/ DarikNews.bg, архив
Специализираната прокуратура обвини четирима души за участие в организирана престъпна група за трафик на жени в страни от Западна Европа и Кипър с цел принудително сключване на фиктивни бракове с индийци и пакистанци. Крайната цел е била "съпрузите" по незаконен начин да получат законно пребиваване в страните от Европейския съюз, съобщиха от прокуратурата.

Участниците в групата, сред които индийски гражданин с постоянен адрес в София и трима българи, са задържани при операция преди два дни в София.

Задържаха четирима души за трафик на хора чрез фиктивни бракове
 
В кулоарите на парламента вътрешният министър Младен Маринов не пожела да разкрие колко са жертвите на престъпната група за трафик. По думите му продължават действията по документиране на работата по цялата престъпна дейност. Информацията за броя на жертвите е от разследването, тя ще бъде предоставена в обвинителния акт, на този етап, ако я споделим, можем да заплашим разследването, разясни вътрешният министър.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от юни 2015 г. Участниците набирали жени, предимно от ромски произход, които били подмамвани с добро заплащане. Не всички от тях получили обещаваното им възнаграждение. Жените били транспортирани предимно в Белгия, Австрия, Дания и Кипър, където били принудително държани, докато се съгласят да сключат граждански брак там или в България с непознати чужденци.

Впоследствие "младоженците" се регистрирали на адреси в съответните държави и кандидатствали за продължително пребиваване в тях на основание на гражданския брак с лице от Европейския съюз. Жените били принуждавани от участниците в групата да съдействат пред съответните миграционни власти за получаване на желания статут от чужденците.