Ченалова: Не съм спряла да се боря, за да докажа моята правота (ВИДЕО)

Ченалова: Не съм спряла да се боря, за да докажа моята правота (ВИДЕО)
Ченалова: Не съм спряла да се боря, за да докажа моята правота (ВИДЕО) / снимка: БГНЕС, архив

„Вероятно съм навредила на някого. Поредицата от дисциплинарни производства в голямата си част са за абсурдни нарушения". Това заяви съдия Румяна Ченалова в предаването „На светло" по Нова телевизия.

Съдия Ченалова говори за пръв път пред журналисти, след като в четвъртък през нощта съдът отказа да уважи искането на прокуратурата за постоянното й задържане и я пусна под гаранция от 8000 лева. Съдия Ченалова е обвинена в длъжностно и документно престъпление по търговско дело на енергийно дружество срещу държавата. Тя е известна също с това, че е водила знакови дела като „Октопод" и „Соло".

„Не съм спряла да се боря, за да докажа моята правота. Но съм правила това по правилата на закона", допълни съдия Ченалова.

Запитана дали има връзка между ареста й и това, че Алексей Петров е на свобода, Румяна Ченалова заяви: „Опитвам се да намеря отговорите, може и това да е един от отговорите. Питате ме доколко Алексей Петров има връзки с моето задържане. Няма как да кажа".

Тя обаче коментира, че веднага след разпределяне на делото „Октопод" срещу нея е образувано наказателно производство в Македония по преписка, образувана 8 години по-рано за действия, които е извършила като адвокат, подписвайки споразумение между две търговски дружества. Производството обаче е било прекратено.

„По непонятни за мен причини и до ден днешен няма решение по този казус", заяви съдия Ченалова. Този казус е бил една от основните причини тогава да се обсъжда възможността за отстраняването й от делото „Октопод".

„Отстраниха ме за това, че два протокола по делото „Октопод" не са били присъединени към делото, тъй като се изготвят и проверяват от секретаря", заяви съдията. Освен това има едно наказателно частно дело, свързано с делото „Сапард".

Румяна Ченалова заяви още, че е сигнализирала два пъти ВСС и се е опитвала да докаже, че срещу нея се извършват „действия, които най-малкото са незаконосъобразни".

Според нея призовката й за разпит е била в пълно нарушение.

Източник: Novanews.bg