7 българи продължават да са в неизвестност
Спасените международни шофьори от горящия ферибот в Гърция постепенно се възстановяват от преживения стрес. Те се надяват да бъдат намерени живи и техните колеги, които са в неизвестност.

„Забранено е да се спи в камиона, задължително е да сме в каюти”, обясни пред NOVA Георги Присадов, който е оцелял след пожара на борда на кораба "Euroferry Olympia" в Йонийско море. По думите му спасителните лодки са били претоварени.

Част от оцелелите българи в огнения ад на ферибота се върнаха у нас (ВИДЕО)

Николай Христозов е човекът, който е организирал акцията за прибиране на нашите сънародници. Той разказа, че спасените пасажери са стояли над 4 часа на границата с Гърция. И призова за бързото придвижване на документите на международните шофьори.

„Най-големите щети са двамата човека, които липсват. Оценката на материалните загуби възлиза на около 15-20 млн. лева”, разказа Илиян Филипов, собственик на транспортната фирма, чиито шофьори бяха спасени. 33 от камионите на фирмата са били на борда на горящия ферибот.

Спасителна операция край Корфу: Открит е жив един от изчезналите пътници на ферибота

Седем българи продължават да са в неизвестност. Това обясни временно управляващият Генералното консулство на България в Солун Валентин Павлов.

Той заяви, че последната информация, с която разполага от гръцките власти, се отнася до провежданите вчера спасителни акции на ферибота. „За вчерашния ден има открити двама души от издирваните. Единият е литовски гражданин, който е настанен в болница. В късните часове на вчерашния ден е открит трупът на гръцки гражданин”, посочи Павлов.

Откриха мъртъв един от изчезналите пътници при пожара на ферибота

Временно управляващият Генералното ни консулство цитира информация на Министерството на корабоплаването  на Гърция, според която се издирват десет човека, от които седем са български граждани.

„Имената на издирваните граждани с българска националност бяха изпратени още след започване на спасителната операция. Предприети са координирани действия, за да се установи връзка с близките и да се провери дали някой не се е обадил случайно”, уточни той.

На територията на Гърция остава един българин, който е настанен в болница. „Той беше спасен, заедно с един турски шофьор. Казва се Алекси Пенев”, съобщи Павлов. Целият списък с имената на българите е подаден в Ситуационния център на МВнР. Открита е и гореща линия, от която може да бъде получена информация. 

По думите на Валентин Павлов, надежда да има още оцелели дава откритият вчера мъж на борда.
nova.bg