/ БГНЕС, архив
Часовете за кормуване в шофьорските курсове не са достатъчни, смята наша рали шампионка
92599
Часовете за кормуване в шофьорските курсове не са достатъчни, смята наша рали шампионка
  • Часовете за кормуване в шофьорските курсове не са достатъчни, смята наша рали шампионка
Часовете за кормуване в шофьорските курсове не са достатъчни, за да бъдат младите водачи сигурни на пътя. Това мнение изрази пред Дарик двукратната европейска рали шампионка Екатерина Стратиева.
 
"Младите шофьори трябва да им се обръща повече внимание в часовете, които карат преди да вземат книжката. Според мен не са достатъчни. Трябва да бъдат поставяни в повече ситуации, които биха имали и в ежедневието. Трябва им повече подготовка", заяви тя.
 
Новите правила за шофьорските изпити, ще спрат ли порочните практики?

По думите й българите подобряват културата си на поведение на пътя, но все още водачите на автомобили не се оглеждат достатъчно за велосипедисти и мотористи, а пешеходците пресичат неправилно.
 
"Българският шофьор още няма култура да гледа и да пази мотористите. Правят завои без да се огледат дали има някои. Има и пешеходци, които не ползват пътеките. А няма как да очакват един шофьор, особено ако е мокра настилката, веднага да спре, за да притича пешеходецът, където му е удобно", посочи още Стратиева.  
 
Автошколите на протест заради новите правила за изпит на кандидат-шофьорите

Според нея трябва да има по-чести проверки и глоби за неправилно пресичане.
 
"Както има санкции за шофьори, които не спират на пешеходни пътеки, така трябва да има санкции и за пешеходци, които не пресичат там", сподели пред Дарик шампионката и разказа, че самата тя преди години била глобена за подобно нарушение в Австрия.
 
Всички кандидат-шофьори на листовки в специални кабини

"Да бъдат малко по-отговорни. Да знаят, че излизайки на пътя, това не е шега. Не са сами и трябва да мислят и за другите", призова още шофьорите Екатерина Стратиева.