Много е важно след всеки излет навън да преглеждаме кожата си за кърлежи. Един кърлеж трябва да се намира 12 часа в кожата ни, за да пренесе някакво заболяване. В първите часове риск няма. Това заяви по Нова телевизия професор Тодор Кантарджиев от института по заразни и паразитни болести.

Професор Кантарджиев посочи три изключително важни неща, които трябва да знаем и спазваме за този сезон:

"Първо, да се пазим от кърлежи и там, където не е косено и има риск от кърлежи, не трябва да се разхождат деца, кучета. Докато българинът, като види, че някъде не е косено и има високи треви, си пуска точно там децата; Второто важно нещо е след всеки излет кожата да се преглежда детайлно, тъй като в първите часове, когато кърлежът е впит в кожата на човек, риск за заболяване няма; Третото много важно е хората да не чакат и да търсят специална медицинска помощ", заяви специалистът.

Кърлежите обичат неокосената трева и топло време

Ако все пак откриете кърлеж върху кожата, ето няколко ценни съвета от професор Кантарджиев за това как да го извадим по най-безопасния и правилен начин:

"Кърлеж се вади, като се хваща с пинсета най-близо до кожата - там, където е хоботчето на кърлежа. За тази цел има по аптеките приспособления за вадене на кърлежи. Хваща се хоботчето близо до кожата и се дърпа нагоре. Кърлежът не трябва да се върти, да не се маже с олио и да се задушава, защото това води до риск от заразяване, тъй като кърлежът преживява стрес и връща кръв, тогава е и най-големият риск от заразяване. Ако се скъса хоботчето, то се изважда с чиста игла", обясни специалистът.

"Второ, трябва много да внимава вадещият кърлеж да не изцапа ръцете си. Най-хубаво е да се вади с медицински ръкавици и след изваждането на кърлежа да се дезинфекцират ръцете. Мястото, където е бил кърлежът, също се дезинфекцира и се наблюдава следващите дни - има ли поява на черно петно, растеж на петно, тогава има риск и трябва да се консултираме със специалист", допълни проф. Кантарджиев.

Ценни съвети какво да правим при ухапване от кърлеж
netinfo

Националният център има данни за страната - 20% се е увеличила Лаймската болест и 30% Марсилската треска, това са най-честите инфекции, предавани от кърлеж.

"Този сезон обработката на тревните площи в столицата започна по-рано. Сега се извършва частична обработка на паркове, градини и междублокови пространства, за които имаме сигнали от граждани", уточни Цезарина Илиева от РЗИ-София.

Близо 60 души са ухапани от кърлеж само за седмица във Варна. Това са официално регистрираните случаи.

Броят на тези, които сами вадят кърлежите и не търсят лекар, не е ясен. В същото време хора от кварталите масово се оплакват от неокосена трева.

Източник: ThinkStock/Getty Images

Източник: Нова телевизия