/ БГНЕС
Ако смятате, че това е разковничето на борбата с корупцията, на грешен път сте, каза на БСП шефът на комисията
Нищо в работата на Антикорупционната комисия няма да се промени, ако тя се назначава от президента, заяви председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Цацаров дойде в Народното събрание за доклада на антикорупционната комисия за миналата година, който бе приет от пленарната зала със 131 гласа "за".

Антикорупционната комисия представя доклад за дейността си през 2019 г.

Той изслуша критиките на БСП, че КПКОНПИ не работела ефективно и как "фунията се свива", защото само 8 иска за около 8,8 млн. лв. били отхвърлени от съда, по думите на соцдепутата Милко Недялков.

КПКОНПИ с искове за 850 милиона лева през миналата година

Цацаров парира упрека на социалистите, които и преди, и сега, продължават да настояват за промяна на закона и за прехвърлянето на КПКОНПИ под шапката на президента Румен Радев. „В този вид, ако законът бъде променен така, както се настоява от парламентарната опозиция, той пак няма да работи", отсече Цацаров.

"Нищо няма да се промени в работата и във вашите констатации, ако комисията се назначава не от парламента, а от президента. Нищо! Всичко ще остане такова", подчерта той. И се обърна към опозицията вляво: "Но ако смятате, че това е разковничето на борбата с корупцията в България, без грам политика ви казвам, на грешен път сте“.

КПКОНПИ внася в съда иска за отнемане на незаконното имущество на Прокопиеви

Цацаров се аргументира, че справянето с корупцията зависи и от парламента, защото той "гласува инструментариума, с който работим ние, прокуратурата, МВР, ДАНС и прочие“, изтъкна Цацаров.

Той даде примери за остарели законови норми, които, по думите му, очевидно не правят впечатление на депутатите. По повод недоволството на червените депутати, че от доклада липсва случаят с "Апартаментгейт" и с терасата на предшественика на Цацаров в КПКОНПИ - Пламен Георгиев, Цацаров заяви: „Отчетният доклад не е вестник. В него не присъстват и проверките на закупени недвижими имоти в София, на немалка стойност, от представители от вашата парламентарна група. Нека бъдем обективни“.