Бюджетът на МВР да не е тайна, поиска омбудсманът Гиньо Ганев
Бюджетът на МВР да не е тайна, поиска омбудсманът Гиньо Ганев / снимка: DarikNews
Бюджетът на МВР да не е тайна, поиска омбудсманът Гиньо Ганев
18811
Бюджетът на МВР да не е тайна, поиска омбудсманът Гиньо Ганев
  • Бюджетът на МВР да не е тайна, поиска омбудсманът Гиньо Ганев

Бюджетът на МВР трябва да стане публично достояние, поиска омбудсманът на България Гиньо Ганев и допълни, че гражданският и парламентарният контрол върху Министерството на вътрешните работи е недостатъчен. Това са част от констатациите в годишния доклад за миналата година на институцията на омбудсмана.

 

Главният секретар на институцията Борислав Цеков заяви, че те са първите, които отправят толкова ясна към бюджета на МВР и към липсата на прозрачност в начина, по който той се разходва: Защо всеки граждани, който има достъп до интернет, да може да разбере какъв е бюджета на ФБР за подслушване, а никой няма право, според българските представители на МВР, да знае какъв е бюджетът за тази цел в България.

 

По думите на Цеков, тази критика се налага главно заради опитите на МВР за безконтролно проследяване на интернет комуникациите на гражданите, както и това, че 300 000 разпечатки от мобилни разговори са били ползвани от тях без разрешение от съда, а също така и акцията на прокуратурата и Държавната агенция за национална сигурност срещу кмета на Гърмен, заподозрян за разпространение на радикален ислямизъм.

 

"Това, че някой изповядва някаква религия, не може да е заплаха за националната сигурност", коментира Цеков и допълни, че борбата с организираната престъпност, с тероризма и съображенията за национална сигурност, както изрично се подчертава в доклада на Гиньо Ганев, са подчинени на опазването на гражданските права.