Българската полиция арестува туркменски дисидент
Българската полиция арестува туркменски дисидент / netinfo

Туркменският дисидент Анадурди Хаджиев е бил арестуван от полицията във Варна след подаден сигнал от Интерпол за издирване. Арестуваният е обвинен в родината си, че със съучастници са откраднали от Централната банка на Туркменистан 41 млн. долара, като парите са били изпрани чрез московската банка „Индекс банк”. Арестът е във връзка с разследването на убийството на заместник- шефа на руската Централна банка – Андрей Козлов.

Задържаният Анадурди Хаджиев е високопоставен представител на опозиционната партия в Туркменистан – „Ватан”. Той е арестуван на 19 февруари във Варна след сигнал за издирване от Интерпол. От областната дирекция на полицията във Варна потвърдиха информацията за ареста, като съобщиха, че Анадурди Хаджиев е бил открит на домашния си адрес.

От партията на Хаджиев твърдят, че той е задържан по политически причини в България и настояват незабавно да бъде освободен. Сестрата на Анадурди Хаджиев е починала в затвор в Туркменистан през 2006 година. От партия „Ватан” обвиняват още българските власти, че си сътрудничат с една от най-жестоките диктатури в света и настояват ЕС да окаже натиск върху България да не екстрадира Хаджиев в Туркменистан.

Във Варна Анадурди Хаджиев се е занимавал от години със строителен бизнес.