/ ThinkStock/Getty Images
Изоставаме с десетилетия по отношение на психичното здраве спрямо европейските страни. Необходимо е да взимаме пример от Запада, в който психолози и психотерапевти са лицензирани и регулирани и никой не може да ги имитира, а здравните каси осигуряват минимум 7 или 8 консултации с психотерапевт на нуждаещите се.

Най-големите заплахи за психичното здраве на работното място
 
Това констатират от Дружеството на психолозите у нас навръх професионалния си празник. Оттам смятат, че проблем се явява както начинът, по който се предоставят медицинските грижи, така и липсата на психологическа култура в огромна част от лекарите.
 
Тревожността е основният психологически проблем, с който българинът се сблъсква, информират от дружеството, с уговорката, че за нея не са виновни само страдащите, но и системата.

Условия за стрес: Страх от уволнение, твърде малко работа и ...
 
"Изоставаме с десетилетия от европейските страни, където тези проблеми са решавани много години преди ние даже да започнем да говорим за това. Понякога се чувствам странно, когато попитаме нашите партньори за помощ и указания и те ни отговорят, че трябва да ни дадат текстове от началото на 20 век", коментира д-р Пламен Димитров, председател на организацията.
 
Оказва се, че са налице множество негативни промени и у подрастващите след появата на смартфоните като основна част от ежедневието им, добави Панайот Рандев, ръководител на секцията „психология в образованието” в дружеството.

Интернет тормозът - ежедневие за българския тийнейджър
 
"Казано по-житейски, децата започнаха да изпростяват от гледна точка на структурата на своята личност, емоции, поведение", посочи той.