България заведе дело срещу Европейската комисия
България заведе дело срещу Европейската комисия / netinfo

България заведе първото си дело срещу Европейската комисия като страна член на Европейския съюз, съобщиха от Министерския съвет. Съдебният иск е заради намаляването на квотите емисии от парникови газове. Българското правителство настоява за пълната отмяна на това решение.

България внесе в Съда на Европейските общности искове за пълна отмяна на решенията на Европейската комисия от 26 октомври за намаляване на квотите емисии за страната ни, разпределени в националните планове за тази година и за периода от 2008-ма до 2012 година.

Основен аргумент за неприемане на решенията Европейската комисия е, че Брюксел не се е съобразил с един от най-важните критерии на Директивата, с която се въвеждат целите по Протокола от Киото за намаляване на емисиите парникови газове. Според правителството, страната ни не само изпълнява ангажиментите си за намаляване с 8 процента на емисиите спрямо базовата 1988 година, но е и с 48 процента под емисиите си оттогава.

По оценки на Българската стопанска камара, българският бизнес ще губи 770 милиона евро всяка година до 2012-та и ще се лиши от значителни чуждестранни инвестиции заради решението на Европейската комисия квотата на страната ни за емисии на парникови газове да бъде намалена с 37 процента.