България открива консулство в Черна гора
България открива консулство в Черна гора / www.sxc.hu

България ще открие консулство в Черна гора със седалище в град Будва и с консулски окръг, обхващащ територията на общините Херцег Нови, Тиват, Котор, Будва, Бар и Улцин, реши на днешното заседание правителството. Новата структура ще бъде ръководена от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице - Новица Йовович. Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Йовович е застъпник на пълноправното членство на Черна гора в НАТО и ЕС. Той поддържа отлични контакти с българското посолство, което е предпоставка за добро сътрудничество и координиране на бъдещата дейност на почетното консулство. Новица Йовович е и един от съоснователите на създаденото през февруари 2011 г.

Черногорско-българско дружество за приятелство. По професия е адвокат, основен съдружник в адвокатската кантора "Йовович, Мугоша и Вукович", специализирана в търговско и гражданско право. Има богат натрупан опит в Сърбия, Хърватия и Албания. В Черна гора фирмата е участвала в подготовката и сключването на голям брой приватизационни сделки и дълготрайни инвестиции. Йовович е консултант на различни държавни и обществени институции в страната, сред които са министерство на икономиката, министерство на образованието и други.

Откриването на почетно консулство на България в Черна гора ще допринесе за разширяването и задълбочаването на икономическите и културните контакти между двете страни, се отбелязва в съобщението.