България отбелязва за трети път Световния ден на тоалетната
България отбелязва за трети път Световния ден на тоалетната / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
България отбелязва за трети път Световния ден на тоалетната
58823
България отбелязва за трети път Световния ден на тоалетната
  • България отбелязва за трети път Световния ден на тоалетната

За осигуряването на топла вода, сапун и хартия в училищните тоалетни настояха от Националната мрежа за децата, раздавайки информационни листовки пред Министерството на здравеопазването. Исканията им бяха провокирани от лошото състояние на санитарните възли в родните учебни заведения, а поводът за инициативата е Световния ден на тоалетната, който страната ни отбелязва за трети пореден път.

От организацията са категорични, че много малко от направените през последните години ремонти на училищните тоалетни покриват съвременните изисквания.

„Държавата е бедна” - с тези думи повече от минувачите покрай здравното ведомство си обясниха състоянието на тоалетните в родните училища. Още през 2009 г. Министерство на здравеопазването се зае да изготви и приеме Наредба за училищните тоалетни, но днес, три години по-късно, тя все още не е факт, допълва Мариана Банчева от неправителствената организация.

„Ние продължаваме да настояваме да бъдат осигурени пари в рамките на ОП „Регионално развитие” за подобряване на училищната инфраструктура, свързана с тоалетните. Да има възможност общините целево да участват, за да ремонтират училищните тоалетни и да се използват парите за приоритетно решаване на проблема в най-нуждаещите се училища, тъй като все още в България има училища с външни тоалетни”, обясни Банчева.

Досега нито една институция не е отказала на предложените от Националната мрежа за децата промени. Проблемът бил в това, че от регионалното министерство обяснили, че до края на 2013 г. не се предвиждат операции или схеми по оперативната програма за доизграждане на училищните санитарни възли.