България е в челната десятка по застаряване на населението
България е в челната десятка по застаряване на населението / netinfo
България е на едно от първите десет места в света по застаряващо население, съобщи Иван Балев от Националния статистически институт. Прогнозите и изследванията на института сочат, че населението у нас през тази година ще намалее с 40 000 души. През 2025 г. повече от един от всеки петима българи ще бъде на възраст над 65 години, сочи доклад на Световната банка.

България е с най-ниска раждаемост и най-висока смъртност в Европейския съюз. Това стана ясно по време на Национална конференция за застаряването на населението, организирана от Български червен кръст. Заедно с Латвия водим класацията за най- ниска раждаемост сред страните членки на Европейския съюз.

Най-много бебета в региона се раждат в Ирландия и Франция. Средната продължителност на живота на жените е 76 години, а на мъжете – 69 години. Според независимия експерт Андрю Хъмфрис застаряването на населението е един от основните проблеми на Европа.

Изследването на Световната банка сочи, че до 2025 г. населението на много от 28-те страни от региона ще бъде най-старото в света.