/ Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за следващия мандат. Българският министър участва в 15-ата среща на междуправителствената комисия за развитие на международния транспортен коридор Европа - Кавказ - Азия.

„Основните ни приоритети са премахването на институционалните и законови бариери пред транспорта и международната търговия; развитието на железопътния и автомобилния сектор, жп и фериботните връзки; морските маршрути и мултимодалния транспорт. Бихме искали да засилим сътрудничеството с Европейската комисия и с международните организации, като се гарантира хармонизирането на изискванията и стандартите за различните видове транспорт“, каза по време на заседанието министър Алексиев.

Силен вятър спря операцията по разтоварването на „Vera Su“

Българското правителство насочи усилията си към изграждането на модерна железопътна и пътна инфраструктура по оста „Изток-Запад“ с цел създаване на благоприятни условия за безпроблемно движение на хора и стоки, подчерта Христо Алексиев. По думите му, перспективите за развитие на пътната и железопътната инфраструктура по трасето на коридора ТРАСЕКА са свързани с установяването на бърза, съгласувана и сигурна транспортна връзка в цяла Европа и на югоизток към Турция, Централна и Източна Азия.

Алексиев: България няма нужда сама да си създава екокатастрофа

Усилията за по-нататъшно модернизиране на двете най-големи български черноморски пристанища Варна и Бургас продължават, като се използват както публични, така и частни източници, каза още министърът. Той добави, че тези пристанища са от съществено значение за осигуряване на бърз и надежден морски транспорт между страните от ТРАСЕКА.

На днешната среща присъстваха министри и други ръководители от сектор „Транспорт“ от страни членки по Основната многостранна спогодба за международен транспорт за развитие на коридора Европа-Кавказ-Азия (ТРАСЕКА), наблюдатели, представители на международни организации и партньори на програмата.