Кирил Добрев
Кирил Добрев / личен архив
БСП ще внесе до края на седмицата сигнал в прокуратурата за свързани лица в енергетиката, в резултат на което скача цената на тока за българския производител. Това обяви на пресконференция заместник-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция в централата на партията.
 
През юни, юли и август българското производство плаща най-висока цена на електрическата енергия в цяла Европа и то при положение, че имаме възможности да произвеждаме два пъти повече отколкото потребяваме, посочи той. "Един производител на банички и на бюрек в Гърция, който ползва българска ел. енергия, плаща по-ниска цена на тока отколкото производителят на банички отсреща до Съдебната палата", даде пример Добрев.

Министър Петкова отговори на БСП: Предизборната кампания е в пикова фаза
 
В България има един човек, който в продължение на две години стъпка по стъпка успя да монополизира целия пазар на електричество, посочи Добрев и отбеляза, че преди два месеца работодателските организации са сезирали Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че свързани с Ковачки дружества - производители на ел. енергия и търговци, са успели да постигнат монополно положение.
 
Това са 11 топлофикационни дружества, които имат договор за търговия с ел. енергия с един търговец. Пет търговеца на три сесии на българската борса за ел. енергия са изкупили цялата свободна ел. енергия от АЕЦ "Козлодуй", посочи заместник-председателят на БСП.
 
Кирил Добрев отбеляза, че през летния сезон при пускането на мощности в почивка се е получил изключително голям недостиг на ел. енергия и тогава се е включил въпросният монополист, като цената на тока от 80-90 лева скача до 180 лева, а в пикови моменти над 200-220 лева на мегават час.
 
Той посочи, че за сравнение американските централи продават своята електроенергия на 168 лева за мегават час. През юли Ковачки и свързаните фирми са продавали на 180 лева, в пикови моменти - над 200 лева на мегават час, посочи Добрев.
 
Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков посочи, че КЗК отказва да свърши работата си, твърдейки че няма свързани лица. В нашия сигнал ще покажем, че тези лица са свързани и ще търсим санкция на този въпрос, посочи той. В отговора на председателя на КЗК до работодателите е обяснено, че няма свързани лица, защото тези дружества, които са овладяли цялата българска енергетика са регистрирани в Никозия, Ларнака, Сейшелите и други екзотични места, добави Зарков.
 
Колегата му Кирил Добрев коментира, че след Васко да Гама от с. Рупча имаме Христо Ковачки от Сейшелите, собственик на ел.централи. Той отбеляза, че същият този бизнесмен от Сейшелите проявява интерес и е стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене".
 
От БСП напомниха, че дружества регистрирани в офшорни зони нямат право на дейности и участие в процедура за предоставяне на лиценз по Закона за енергетиката.

Кирил Добрев посочи, че Ковачки има и политически проект - ЛИДЕР, седем негови представители са били в листите на ГЕРБ на последните парламентарни избори и двама от тях са станали депутати. По думите му само преференциите, които е дал ЛИДЕР на ГЕРБ, са над 50 хиляди гласа.
БТА