/ iStock/Getty Images
Предстои трудна и непредвидима учебна година, заявяват от ПГ на "БСП за България" в декларация по повод на първия учебен ден. И се обръщат към учителите:"Вие сте тези, чийто професионален глас трябва да се чуе най-напред".

От БСП отбелязват, че в днешния ден, всяко българско училище отваря врати, за да посрещне своите ученици. "Така е от години - ден празничен и светъл! Ден, в който детски глъч, училищен звънец, всеотдайни учители, отрупани с цветя и обичта на учениците си, любопитни първолачета, шумни ученици и родители огласят училищните дворове", се казва в декларацията.

"Тази година ще е различно! Тази година говорим за маски, шлемове, дезинфектанти, терморамки, епидемиологични мерки, присъствено обучение, електронно обучение, дистанционно обучение, физическа дистанция, социална дистанция. Това е основната лексика, с която започва новата 2020-2021 учебна година. Такъв тип откриване на учебна година се случва за пръв път в образователната система на България и света", посочват от БСП.

Различен е и първият учебен ден - контролирано и в ограничен състав на присъстващите, се казва в декларацията.

"Това ще бъде втора поред учебна година на изпитания за образователната ни система. Убедени сме, че българските учители ще се справят - така, както го направиха и през миналата учебна година", заявяват от БСП. Те обаче отбелязват, че трудът и усилията на учителите не бива да замъгляват проблемите в образованието ни, които ясно са проличали по време на извънредната обстановка.

След месеци на анкети, разговори, въпроси, отговори, срещи, МОН отговори с инструкции, протоколи за действие, указания, които прехвърлиха отговорността към ръководствата на училищата и учителите, се посочва в декларацията.

От БСП категорично смятат, че Министерството на образованието и науката дължи на обществото задълбочен анализ на последиците от половингодишното дистанционно обучение и трябва да положи максимални усилия, за да създаде условия за присъствено обучение в училищата. Нищо не може да замени прякото общуване между ученик и учител, посочват от партията. И настояват държавата да поеме разходите за работа в условията на извънредна обстановка, като това да са средства извън единния разходен стандарт за ученик, независимо от бюджета на всяко училище.

"Честит първи учебен ден! Лека и успешна 2020/2021 учебна година", пожелават от ПГ на "БСП за България" в края на декларацията.