БСП избира между трима кандидата си за президент
БСП избира между трима кандидата си за президент / БГНЕС
БСП избира кандидата си за президент
89108
БСП избира кандидата си за президент
БСП избира кандидата си за президент
  • БСП избира кандидата си за президент
  • БСП избира кандидата си за президент

Националният съвет на БСП решава коя ще е президентската номинация на партията. Трима останаха в битката - Румен Гечев, Румен Радев, Таско Ерменков.

Първоначално номинираните бяха 7, но бившият соцлидер Михаил Миков се оттегли, за да не участва в "предрешен избор". Още преди дни омбудсманът Мая Манолова, която също бе сред номинациите, се оттегли с аргумента, че състезанието е предрешено. Янаки Стоилов също се оттегли, а Илияна Йотова и Марио Трайков се направили отводи в полза на ген. Радев.

БСП се опъна на намеците на АБВ за президентска република

Пленумът на БСП ще избере своята президентска номинация след тайно гласуване. Неговите близо 180 членове ще гласуват за своя фаворит с хартиена бюлетина. Бившият командир на Военновъздушните сили ген. Румен Радев дойде в централата на БСП, за да представи своята концепция пред партията.

Останалите кандидати ще получат по десетина минути, за да представят своите виждания за президентската институция пред пленума.

БСП и АБВ се доближиха до обща кандидатура за президент в лицето на ген. Радев

Преди да се гласува президентската номинация пленумът ще даде оценка за мандата на настоящия президент Росен Плевнелиев.

След това Националният съвет трябва да одобри начина на явяване на БСП на президентските избори и това е широка коалиция с АБВ. Пленумът ще разисква и въпроса за кандидата за вицепрезидент, като желанието на социалистите е да се излъчи фигура, по-ясно свързана с БСП. Заседанието на Националния съвет на БСП е закрито. 

След края му се очаква ген. Радев да направи и първото си политическо изявление.