Брендо е разследван в Швейцария за трафик на кокаин според МВР, от прокуратурата отричат
Брендо е разследван в Швейцария за трафик на кокаин според МВР, от прокуратурата отричат / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Брендо е разследван в Швейцария за трафик на 10 т кокаин
53498
Брендо е разследван в Швейцария за трафик на 10 т кокаин
  • Брендо е разследван в Швейцария за трафик на 10 т кокаин

Поредно противоречие между прокуратурата и МВР. Този път относно причините за задържането на Брендо. По-рано днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че задържаният в сряда Евелин Банев-Брендо е бил издирван с международна заповед за арест. От прокуратурата обаче отрекоха Брендо да е арестуван заради разследване срещу него в Швейцария. От там обясниха, че искането за промяна на мярката му "задържане под стража" е, защото има данни, че той е възнамерявал да напусне тайно България и да осуети хода на делото, което се води срещу него за пране на пари.

По думите му Брендо е влиятелен човек в средите на организираната престъпност. Как така от 1993 година насам той не е бил разследван - с този въпрос Цветанов се обърна към всички управлявали страната ни през последните 20 години. В резултат на разследване в Швейцария на Брендо са повдигнати обвинения за трафик на 10 тона кокаин от Южна Америка за Европа, както и за пране на пари, съобщи още вътрешният министър Цветан Цветанов.

Според него от обиските и изземванията, които са били направени при задържането на Брендо, съвсем спокойно може да се потвърди това, което се е говорило преди години: „В България всъщност мафията си е имала държава. Това, което прави българското правителство, ще продължим по същия начин, без въобще да се колебаем спрямо тези представители на тежката организирана престъпност, които генерираха огромен финансов ресурс с прането на пари от организирана престъпна дейност, инвестираха и в България." Вицепремиерът подчерта, че задържането на Брендо е станало в посока от Бургас към Созопол и по-специално към „неговата хубава туристическа инвестиция".

Въпреки че вътрешният министър Цветанов се похвали, че са заловили един от „Кокаиновите крале на Прехода", от прокуратурата отрекоха да имат каквито и да е материали или данни за ново престъпление, извършено от Брендо. Държавното обвинение ще настоява за постоянния арест на Брендо, но не по обвинение за трафик на наркотици, както съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Прокуратурата ще иска Брендо да остане задържан, защото разполага с материали, които сочат, че той е искал да избяга в чужбина и по този начин да осуети делото срещу него за пране на пари на стойност 2 милиона евро. Прокуратурата не съобщава за каквато и да е връзка с Швейцария или провеждано там разследване.