/ Дарик Русе, архив
Отново бракониерски лов е бил засечен от инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Смолян при нощна проверка на язовир "Доспат" в сряда вечерта. Служителите на "Рибарство и контрол" били на обход в района били на обход в  местността "Мотела", при която са заловени двама нарушители в момент на изваждане на две мрежи с обща дължина 200 м.

При вида на служителите на ИАРА, бракониерите избягали от местонарушението, изоставяйки лодката и мрежата с рибата. В последствие е била сезирана е Районна прокуратура-Велинград и по изоставеният автомобил и лодката е установена самоличността им. По случая има образувано  бързо производство срещу 36-годишен мъж от Сърница.

Иззети са лодката и мрежите с уловената в тях 14 кг сребриста каракуда, която е върната жива във водите на язовира.

По късно отново на язовир "Доспат" в района на махала "Крушата" са намерени извадени още три мрежи с обща дължина 300 м. Уловената в тях риба от видовете дъгова пъстърва, червеноперка и речен костур е върната в язовира. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител.
 
Миналата седмица отново на язовир "Доспат", в района на "Тихият кът" и махала „Бърдуче" до Сърница инспекторите извадиха няколко мрежите от водите с обща дължина около 300 м. Уловената в тях риба от видовете дъгова пъстърва и червеноперка, отново бе върната във водите язовира. Тогава бракониерите успяха да се скрият.