Бизнесменът Васил Божков обяви във Фейсбук кога се прибира в България. Към момента се предполага, че той е в Дубай.  Срещу него задочно се водят няколко разследвания и е обявен за международно издирване.

"Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30", това написа той във Фейсбук.

Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел

Малко по-късно вътрешният министър Калин Стоянов заяви пред журналисти, че Божков ще бъде задържан, когато кацне в България. 

"След като пристигне, той ще бъде приведен при съответния прокурор и ще се види дали ще се налага някаква мярка за неотклонение и така нататък", подчерта Стоянов.

Припомняме, че през май Божков обяви, че е готов да се върне у нас като защитен свидетел.За завръщането на бившия собственик на футболния клуб "Левски" се заговори около кризата на върха на прокуратурата. Тогава - отново във Facebook, той каза по адрес на Иван Гешев:

"Понякога разкаялият се грешник може да бъде по-ценен от светец". По време на процедурата по предсрочно прекратяване мандата на вече бившия главен прокурор, Божков поиска да се върне като защитен свидетел срещу експремиера Бойко Борисов. Евентуалното му непосредствено свидетелстване, че е давал пари на Борисов чрез пиара му Севделина Арнаудова, по искане на ексфинансовия министър Владислав Горанов - заради което тримата бяха в ареста за 24 часа по време на управлението на кабинета "Петков", обаче не променя обстоятелството, че Васил Божков има 20 задочни обвинения по 3 дела. 

Затова и щом кацне на летище София - още при граничния контрол, той трябва да бъде задържан до 72 часа по делото за държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, да бъде отведен в сградата на Националното следствие, където в присъствие на адвокатда му бъде повдигнато обвинение, да даде обяснения, ако прецени и след това да бъде изправен пред Софийския градски съд, който да реши да остане ли той за постоянно в ареста.

В случай, че Божков не бъде задържан, прокуратурата е в готовност да поиска задържането му по делото, от което започна всичко. По него той е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления. 

Срещу Васил Божков се води и още едно дело - за насилствени криминални действия - побои, закани за убийства и даже убийства. То беше замразено, защото нямаше как бизнесменът да бъде разпитан, което, ако се върне, вече може да бъде направено, предава БНР.

Божков беше разследван задочно - при това по глава Първа - престъпления срещу Републиката, че е финансирал протестите през 2020 година срещу Иван Гешев и Бойко Борисов. Покрай него бяха обвинени и прекараха известно време в ареста негови близки, както и негови бизнепартньори.

Божков от своя страна твърди, че е бил жертва на престъпление, че е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. По случая работи Софийската градска прокуратура, но по делото развитие няма именно заради факта, че Божков не беше в страната.

Васил Божков беше един от първите трима българи, заедно с Делян Пеевски и Илко Желязков, попаднали в първия списък "Магнитски". Там за него пише, че той е "български бизнесмен и олигарх, неколкократно подкупвал държавни служители. 

Божков планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители.

Във връзка с тези твърдения, във второто издание на списъка "Магнитски" попадна и Владислав Горанов.
БНР