Борисов си постави за цел да стопи сивата икономика
Борисов си постави за цел да стопи сивата икономика / снимка: БГНЕС
Борисов си постави за цел да стопи сивата икономика
80624
Борисов си постави за цел да стопи сивата икономика
  • Борисов си постави за цел да стопи сивата икономика

Премиерът Бойко Борисов си постави цел сивата икономика да бъде намалена до 1/3 от сегашното й ниво и дори да стигне до 12%, какъвто е делът й в развитите държави.

Премиерът изрази убеденост, че поставените цели ще бъдат постигнати и благодари на главния прокурор и на всички екипи на държавното обвинение, които "с душа и сърце" са приели ангажимента да се борят с корупцията и контрабандата.

Делът на сивата и криминална икономика у нас стига до 40%

Борбата със сивата икономика и контрабандата вече дава резултати, каза премиерът Бойко Борисов.  „Направихме в една сграда отделни помещения двама души от данъчните, двама души от ДАНС, двама души от БОП-а, двама души от митниците, двама наблюдаващи прокурори и този екип се занимава с контрабандата на горива. Другият екип - с контрабандата на захар и захарни изделия, третия - на цигари, четвъртият - на меса и разни други неща. Свързахме всичко онлайн. Всъщност тези 10-12 човека в тази стая, като се покаже ТИР-ът на границата, данъчните му въвеждат номера, виждат платил ли си е данъците, другият - дали го има в списъка и веднага на този до него или зад него подава и мобилната група отива и казва „добър ден", разказа премиерът за работата на мобилните групи.

Борисов похвали действията на прокуратурата по отношение на контрабандата и коментира, че ще изгорят доста известни хора. „Във всяка група, на която сме се задържали досега - дали е за зеленчуци, дали е за плодове, дали е за горива, има задължително данъчен, задължително митничар. Те, за радост, са говорливи хора, започват да споделят, споделят обилно, аз съм голям оптимист - съответно БОП-ът, другите служби отиват и започва голямото „Извинявай", каза Борисов.

Горанов се хвали с повече приходи в хазната

От началото на годината до 18 юни са събрани 1.109 млрд. лева повече приходи в сравнение с миналата година уточни премиерът. С тези приходи си позволихме да дадем сто милиона на пенсионерите, да дадем за Съдебната палата, да ремонтираме Тракия, да дадем на тютюнопроизводителите 107 млн., на общините да си довършат проектите и амбицията на всички е борбата с корупцията и контрабандата да се изведе в държавно ниво. Това е добро за всички. И тогава ще има пари и за учителите - сега ще ни налазят, ще искат... Всички искат", каза премиерът.

Борисов се похвали, че България усвоява с 15% повече еврофондове от Румъния и на фона на съседните страни е изключително стабилна.