"Изключително важно е кой ще стане президент в новите международни условия, защото той е върховен главнокомандващ. Сиреч, президентските избори са лидерски. Единственият, който има основание да се колебае дали да се яви, съм аз", коментира днес във Велико Търново премиерът Бойко Борисов.

Той поясни, че смята така, защото премиерският пост е с повече власт и повече отговорности.

Нинова: Ще имаме обща лява кандидатура за президент, гоним победата

„Когато бях кмет на София, не се явих на президентски избори, защото тогава казваха: „Ще остави проблемите на София и ще отиде да стане президент". Затова само ние имаме това оправдание. Имах двама кандидата за президент допреди две седмици. Прекрасни! Когато видях какво чудо става по света, прецених, че тези ми хора, с тези си качества в критична ситуация, не могат да се справят. Те са прекрасни във всяко едно отношение, но при стресова ситуация, в такъв момент, в който трябва да отидат да тропнат по масата, да ни защитят интереса - дали с комшиите, дали с Европа, този характер го нямат. И затова мисля дали мога да намеря в партията такъв човек", сподели Борисов, цитиран от "Труд".

На журналистически въпрос това означава ли, че на този етап той е вероятния кандидат президент на ГЕРБ, премиерът отговори:

„ Вероятно ще кажа септември месец. Дотогава искам да се ориентирам".

Нова двойка влиза в битката за президент

Попитан има ли по-силен от него за кандидат-президент, Бойко Борисов коментира:

„Аз не мога да дам сам оценка за себе си. Това е нескромно и неправилно, а и да се предопределят избори, това означава винаги да ги загубиш. Започнеш ли да говориш, че нещо е сигурно и ще стане, гарантирано губиш. Ако мога да намеря подходящ човек, то той трябва да е и политик, и експерт, и да е с характер, и да го познават хората , и да има рефлекс в ситуацията. Ако беше лесно, всички щяха да изкарат кандидат-президенти".

Борисов добави, че другите партии осъзнават, че въпросът е не само кой ще спечели , а е важно какво ще може да направи след това за държавата.

„Ако загубим изборите на първия тур, в смисъл на първия тур пред ГЕРБ има друга партия, това автоматично означава, че ако има парламентарни избори, пред нас ще има друга политическа сила. От това следва, че трябва да й дадем на нея да управлява. Това е честното, демократичното и правилното. Ако спечелим на първи тур, това ще е като вот на доверие и ще можем да продължим да управляваме", коментира още Борисов.

Източник: Nova.bg