Борисов предложи джентълменско споразумение за реформа
Борисов предложи джентълменско споразумение за реформа / снимка: БГНЕС
След среща с Първанов Борисов предложи „джентълменско споразумение"
81045
След среща с Първанов Борисов предложи „джентълменско споразумение"
  • След среща с Първанов Борисов предложи „джентълменско споразумение"

Парламентът да приеме декларация или решение, в което да разпише, че Конституцията ще бъде променена по три консенсусни за всички партии точки - засилване на ролята на инспектората, разделяне на ВСС на колегии и прекия избор на съдии и прокурори.

За това вариант призова премиерът Бойко Борисов след среща с лидера на АБВ Георги Първанов и парламентарната група на формацията. От АБВ така и не отстъпват от позицията си и не са склонни да подкрепят предложените промени в Конституцията. Ако обаче бъде приет новият вариант, от формацията на Първанов можело и да размислят. Най-късно в петък промените трябва да влязат за разглеждане на първо четене в пленарната зала.

По време на продължилата час и половина среща от АБВ са поискали проектът с промените в Конституцията да бъде оттеглен и внесен отново със 180 подписа. Това обаче според премиера щяло да забави реформата с поне месец и половина. Затова и се стигнало до „джентълменско споразумение".

„Това, върху което считам, че може да се намери консенсус, е засилване ролята на Инспектората, разделянето на колегията на две - съдийска и прокурорска, прекият избор на съдиите и прокурорите", каза Борисов.

"Джентълменското споразумение" обаче според Първанов вече не е достатъчно, затова от АБВ настояли за декларация.

„Съдебната реформа по начина, по който някои я започнаха, инициираха и се опитаха да реализират, е в задънена улица. И намесата, активният ангажимент на министър-председателя се опитва да спаси онова, което е възможно в така създадената ситуация", каза Първанов.

В поведението на Борисов Първанов разчел готовност за отстъпки. Премиерът пък обясни, че има моменти, в които намесата му е наложителна.

„Прочитам предложенията на министър-председателя като готовност за отказ от редица пунктове, заложени в конституционния проект за съдебна реформа, които бяха оспорени от страна на АБВ", каза Първанов.

„В четвъртък парламентът, ако бъде любезен, да гласува такава декларация, по тези три точки, ако има съгласие - това е едно джентълменско споразумение, и в петък да може да мине на първо четене промяната в конституцията", каза Борисов.

Окончателното решение на АБВ за това как да гласува в петък обаче щяло да се вземе от политическите органи на партията. Премиерът обаче призна, че новата идея - "джентълменското споразумение", не е обсъждана с реформаторите и патриотите.