Борисов подаде оставка
Борисов подаде оставка / снимки: БГНЕС, Sofia Photo Agency
Борисов подаде оставка
61671
Борисов подаде оставка
Борисов подаде оставка
  • Борисов подаде оставка
  • Борисов подаде оставка

Десет дни след началото на най-масовите протести в страната за последните 16 години и само няколко месеца преди изборите премиерът Бойко Борисов подаде оставка.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева прочете от трибуната писмо от Борисов, с което той си подава оставката пред парламента: „Министър-председателят на Република България Бойко Борисов заявява следното: "Уважаема госпожо председател, уважаеми госпожи и господа народни представители. На основание член 111, ал. 1, точка 2 от Конституцията на Република България подавам оставката на ръководения от мен Министерски съвет, избран с решение на 41-ото Народно събрание от 27 юли 2009 година. В съответствие с член 111, алинея 3 от Конституцията ще изпълняваме функциите си до избирането на ново правителство и ще направим всичко необходимо за осигуряване на приемственост в управлението на страната".

Цачева уведоми народните представители, че в началото на пленарното заседание на 21 февруари ще включи и ще предложи да гласуват като точка първа приемането на „решение за прекратяване правителството на Бойко Борисов".

До избирането на ново правителство кабинетът ще изпълнява задълженията си.

С решението си да се оттегли от властта Бойко Борисов изненада министри и депутати, които се бяха събрали в парламента, за да гласуват промени в кабинета след оставката на финансовия министър Симеон Дянков в понеделник. Пред тях Борисов аргументира решението си с кървавите сблъсъци по време на вчерашния протест.

В началото на пленарното заседание министър-председателят дойде заедно с министрите от кабинета, като се очакваше да представи рокадите в правителството - строителният министър Лиляна Павлова да стане вицепремиер, а Томислав Дончев - финансов министър. Те се налагаха след като в понеделник финансовият министър Симеон Дянков подаде оставка.

Вместо това обаче премиерът заговори са снощните поредни протести с искания за оставка на кабинета: „Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент, обграден с ограда. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода, ако трябва да се пазим от народа".

Пред неподготвените за решението на премиера депутати Борисов обясни, че вече няма какво да направи, за да помогне на протестиращите: „Държавата има нужда от нов кредит на доверие, хората да определят как ще се управлява оттук нататък. Щом народът иска по този начин - улицата да управлява държавата, да го направи".

След това Борисов заяви, че ГЕРБ няма да участва в служебно правителство и завърши: „По надлежния ред ще депозирам оставката на кабинета. Надявам се по съответната технология да бъде приета. Желая ви лек ден".

Премиерът напусна сградата на парламента, като не пожела да отговаря на журналистически въпроси. Министрите, видимо изненадани от случващото се, последваха примера му и се запътиха към Министерския съвет, за да участват в заседанието на кабинета.

Борисов подаде оставка
netinfo

Борисов подаде оставка
netinfo