Бойко Борисов Търговище
Бойко Борисов Търговище / Правителствена информационна служба
Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Красимир Каракачанов са на инспекция във военния завод “ТЕРЕМ-Хан Крум” в Търговище. 

“От 15 години такава модернизация на армията ни не е правена. Работим по натовски стандарти и правим всичко необходимо за военните училища, авиацията, моряците, сухопътните сили, специалните части,  инфраструктура и летищата.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Преди дни правителството отпусна 50 000 000 лева по бюджета на Министерството на отбраната за осъществяване на инвестиционен проект „Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски“. Реализирането му ще позволи придобиване на нови и повишаване на съществуващите способности. Проектът е пряко свързан с концепцията за изграждане на отбранителна способност на декларираната в НАТО бригада от „тежък“ тип.

Танковете Т-72 ще бъдат модернизирани и ще бъде интегрирана нова система за управление на стрелбата и сателитна връзка. 

Ще купим нови бронирани машини като идеята е те да се правят тук - в България. Всичко, което се прави за модернизация на армията и на ВМС И ВВС, освен новите самолети, ще се прави в България. Така парите на българските данъкоплатци остават в нашите заводи, посочи Каракачанов. 

Пред министър-председателя Борисов и министър Каракачанов бе извършена демонстрация и с един от напълно ремонтираните танкове.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов докладва на премиера за изпълнението на договора за придобиване на два многофункционални патрулни кораба.

„Тези, които ни критикуват, да бяха купили през предишните десетилетия. Заедно с танкове и артилерия, правим и пътища“, посочи от своя страна министър-председателят.

Вицепремиерът Каракачанов информира за хода и на останалите проекти за модернизация на армията, които се извършват в момента, като акцентира върху придобиването на бойни самолети и инфраструктурата на военните летища.

В завода в Търговище работят 200 души, съобщиха от предприятието.
 

Бойко Борисов Търговище
Правителствена информационна служба

Бойко Борисов Търговище
Правителствена информационна служба