Борисов обяви още двама министри
Борисов обяви още двама министри / cнимки: Sofia Photo Agency

Прокурорът от Върховната касационна прокуратура  Маргарита Попова ще е новият министър на правосъдието, а бившият евродепутат от ГЕРБ Николай Младенов ще ръководи министерството на отбраната. Това съобщи лидерът на ГЕРБ и бъдещ министър-председател Бойко Борисов в предаването „Челюсти" на Дарик и неговото първо телевизионно издание днес по Нова телевизия.

Маргарита Попова е говорител на главния прокурор и ръководи звеното за борба с евроизмамите във Върховната касационна прокуратура. Борисов обясни, че е обсъдил кандидатурата й с главния прокурор Борис Велчев и е направил консултации с Брюксел. Попова оглави спецзвеното миналата година, след като ОЛАФ оповести изключително критичния доклад за България и особено за корупционния скандал свързан с групата "Николов-Стойков".

По-късно при откриването на детска градина в София, Бойко Борисов добави, че Маргарита Попова е определена за поста на правосъден министър още преди седмица, а оглавяваното от нея звено за борба с евроизмамите, е единственото похвалено от Брюксел. Попова не е партийна кандидатура, а човек, сложен да свърши работа там, каза Борисов и уточни, че в четвъртък ще бъде обявен съставът на цялото правителство.

Николай Младенов е бивш евродепутат от ГЕРБ. Преди това в периода 2002-2005 г. той беше народен представител, говорител и зам.-председател на СДС. Тогава той работеше в екипа на тогавашния председател на синята партия Надежда Михайлова.

Така вече са ясни имената на шестима министри от новия кабинет, досега Борисов бе съобщил имената на четирима бъдещи членове на Правителството - Йорданка Фандъкова на образованието, Симеон Дянков на финансите, Цветан Цветанов на МВР и Вежди Рашидов на културата.

Борисов обяви още двама министри
netinfo

Борисов потвърди, че министърът на околната среда в правителството на Иван Костов Евдокия Манева и Марин Райков, който беше зам.-министър на външните работи в кабинета "Костов", са поканени да участват в изпълнителната власт. Той заяви, че Райков е определен за заместник-външен министър, а Евдокия Манева - за заместник-министър на екологията.

Лидерът на ГЕРБ коментира, че Румяна Желева ще се справи еднакво добре като еврокомисар и като външен министър. Той е решил лично за себе си кой пост е по-подходящ, но днес по въпроса ще се водят разговори и с Брюксел. Ако Меглена Кунева помага по някакъв начин на правителството, ще й бъде предложено да го прави, каза още Борисов. Но ГЕРБ ще има свой еврокомисар, категоричен беше той.

На 16 юли президентът Георги Първанов връчи на лидера на ГЕРБ мандат за съставяне на новото българско правителство. Борисов обеща, че ще направи всичко възможно да уреди гратисен период пред Европейската комисия, в който България да се справи с пасивите от предишното управление и да избегне наказателни глоби.