/ БГНЕС
Отблокират 100 хил. литра спирт от държавния резерв за търговската мрежа
Хората да не се поддават на паника, призова премиерът Бойко Борисов на извънредното съвместно заседание на Министерски съвет и Националния оперативен щаб заради разпространението на коронавируса (COVID-19).

Премиерът нарече „жълти и хейтърски новини“ появилите се в публичното пространство съмнения, че страната ни крие вече регистрирани случи на заболяването. Ето защо той отново накара председателят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски да потвърди, че у нас болни от вируса все още няма.

"Няма скрито-покрито, създава се истерия", ядоса се Борисов. И даде думата на шефа на кризисния щаб ген. Мутафчийски, който е начело на ВМА, със заръката: "Истината и само истината!".

Нямаме доказан случай на български гражданин или чужд гражданин, пребиваващ в България, с инфекция от коронавирус“, увери от своя страна проф. Мутафчийски.

Борисов свиква извънредно кабинета и Националния щаб за коронавируса

„Всички държави имат, нищо срамно няма, ако в България се е появил“, каза от своя страна Борисов. Той разпореди на експертите от щаба да дават по два пъти на ден актуална информация на обществото - сутрин в 8.00 и следобед от 17.00.

„Доверете се на лекарите и на експертите“, призова още Борисов. Във връзка с все по-трдно намиращите се предпазни маски и дезинфектанти по аптеките премиерът обяви, че България вади от държавния си резерв 100 000 литра спирт, за да отговори на предизвикателството. Там се съхраняват общо 400 000 литра. В кризисния щаб пък ще влезе министърът на икономиката Емил Караниколов, чиято роля ще бъде да влезе в контакт с бизнеса и да организира промяна в производството на някои тях, за да има страната ни запас от всичко необходимо.

"Думата "извънредно" не идва от нещо различно, което се е случило след последната ни среща с щаба за короновируса и информацията от тях. Правим това заседание по няколко причини - първата е да се спрат жълто-кафявите лъжи, че има коронавирус. Почти всички държави по света имат заболели от коронавирус. Няма нищо срамно да има и в България особено при този трафик на хора. Днес четох фалшиви новини, че се крие информация за коронавируса. Затова искам ген. Мутафчийски още веднъж ясно и категорично да обяви какво е положението", заяви Борисов.

"По най-бързия начин да се задейства зареждането на маски и дезинфектант, да няма недостиг. По най-бързия начин да може хората да си вземат спирт, днес могат да взимат колкото им трябва", разпореди Борисов.


„Чакам от щаба да ми кажат колко са опасни масовите прояви – дали да ги забраняваме, дали да препоръчваме да не се провеждат“, обясни още премиера.

Борисов дори се пошегува, че всеки ден в Министерски съвет идват различни делегации, като днешната, водена от премиера на Черна гора. „Вие преглеждате ли ги тези като идват? Аз ги прегръщам, те ме целуват“, попита на шега Борисов експертите от щаба.

Сътресения на световните борси заради коронавируса

Той се обърна с молба към медиите да се отнасят отговорно към отразяването на ситуацията около разпространението на заболяването. „Лошата новина е добра новина за вас, но в случая става въпрос да не паникьосваме хората“, каза той.

„Ще мине и ще отмине, това ми го казват всички доктори“, смята Борисов, който още веднъж увери, че страната ни няма никакво основание да крие информация или да не съобщи за регистриран случай.