Бойко Борисов Министерски съвет
Бойко Борисов Министерски съвет / БГНЕС
Много добре карате, направи комплимент американската посланичка
Премиерът Бойко Борисов отново хвана волана на джипа и лично закара американската посланичка Херо Мустафа на проверка на работата по изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция.

Проверяват интерконектора Гърция-България (ВИДЕО)

"Много добре карате", направи му комплимент Херо Мустафа.

БГНЕС

"Да, иначе не бих те качил. Мразя рисковете и затова си карам един-два пъти в седмицата. То и карането е опит", отвърна Борисов на седналата вдясно до него отпред дипломатка от САЩ.

БГНЕС

"Ето, аз обичам американски джип, полицията кара немски, корейски. Има конкурс, ама има пазар, има конкуренция. Следващия път и американците ще дадат по-ниска цена, ще си купим от тях", намекна министър-председателят вече по повод газовите доставки и конкуренцията.

Премиерът онагледи ползата от диверсификацията така:

БГНЕС

"На една сергия, ако можеш да докараш краставици от 4-5 места, със сигурност ще избереш най-евтините". "Нека да има конкуренция", заключи Борисов, като обобщи, че в газовия хъб "Балкан" ще може да получаваме втечнен газ и от САЩ, от Азербайджан, от Кипър и т.н. "Като има газова борса, падат цените. Ние не правим нищо срещу някого - пазарната икономика го изисква", отбеляза Борисов. "Ето, аз обичам американски джип, полицията кара немски, корейски. Има конкурс, ама има пазар, има конкуренция. Следващия път и американците ще дадат по-ниска цена, ще си купим от тях", намекна министър-председателят.

БГНЕС

На испекцията присъстваха и посланиците на Гърция и Азербайджан на инспекция мястото на трасето за интерконектора с Гърция в района на Войводиново и Орлово. "Тук малко е кално, но да видите как става", извине се за трасето домакинът Борисов. Тръбите са гръцки, строителите са гръцки фирми, а България дава половин милиард, засмя се Борисов.



Премиерът показа археологическите разкопки, които текат от шест месеца, като обясни, че артефактите ще отидат в музеите, след което ще се положат тръбите.

Американският посланик Херо Мустафа пък изненада приятно всички, в това число и  Борисов, когато проговори на български.

Борисов: Изграждането на интерконектора Гърция-България е приоритет на правителството

"Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност, а енергийната сигурност е национална сигурност", каза американската посланичка.

Тя с интерес изслуша обясненията на археолозите, които й показаха артефакти и глинени съдове на 4 хил. години на мястото на интерконектора, където е имало древно селище.

Теменужка Петкова: С Херо Мустафа ще работим за възход в енергийния отрасъл

"Много сме доволни от нашите археолози", похвали се Борисов на посланиците. "Ние плащаме редовно и музеите ни се напълниха с артефакти", обясни той как преди да се изработи инфраструктурата се правят археологическите разкопки и се спасява археологията.  На оплакването на самите археолози, че няма обучени реставратори, а трябват, премиерът Бойко Борисов възкликна:

"Ще обучим реставратори, ние само пиари и пиарки произвеждаме!"

Междусистемната газова връзка с Гърция е дълга 182 км и ще стига на наша територия до Стара Загора, а на гръцка - до Комотини.

Изграждането на интерконектора Гърция-България е сред ключовите приоритети на българското правителство в енергийния сектор. Реализацията на междусистемната газова връзка е от стратегическо значение не само за двете страни, а и за цяла Европа. Проектът е включен в седемте топ приоритетни проекта на Европейския съюз в областта на енергетиката. Той ще доведе до реална диверсификация на маршрутите и източниците на снабдяване през Гърция чрез доставки Каспийския регион, Близкия изток и Източното Средиземноморие чрез съществуващи и нови терминали в Гърция и Турция.