Първа копка на строителството на интеконекторната газова бе направена край Кирково
Първа копка на строителството на интеконекторната газова бе направена край Кирково / пресцентър, министерски съвет
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще провери напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Борисов: Изграждането на интерконектора Гърция-България е приоритет на правителството

Инспекцията ще се извърши на 11 ноември 2019 г. от 11.00 часа, между селата Войводино и Орлово, област Хасково. За участие са поканени министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и други.
 

Изграждането на интерконектора Гърция-България е сред ключовите приоритети на българското правителство в енергийния сектор. Реализацията на междусистемната газова връзка е от стратегическо значение не само за двете страни, а и за цяла Европа. Проектът е включен в 7-те топ приоритетни проекта на Европейския съюз в областта на енергетиката. Той ще доведе до реална диверсификация на маршрутите и източниците на снабдяване през Гърция чрез доставки Каспийския регион, Близкия изток и Източното Средиземноморие чрез съществуващи и нови терминали в Гърция и Турция. След като работихме последователно за ускоряване на подготвителните дейности и за осигуряване на необходимото финансиране на проекта, строителните дейности по проекта напредват. Мобилизирана е необходимата техника, стартираха изкопните дейности и е извършена доставка на тръбите за първия километър от трасето на газопровода

Публикувахте от Бойко Борисов в Неделя, 10 ноември 2019 г.

Петкова: Интерконекторът Гърция-България е основен приоритет

Реализацията на приоритетния за страната проект за изграждане на интерконектора Гърция-България е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона на Югоизточна Европа.

Възловата газова връзка ще свърже националните мрежи на двете страни. Тръбата с дължина 182 километра от българска страна ще достига до района на Стара Загора, а от гръцка – до Комотини.