Борисов и Коджейков се уговорили с Доган да няма претенции към НСО
Борисов и Коджейков се уговорили с Доган да няма претенции към НСО / снимка: БГНЕС
Борисов и Коджейков се уговорили с Доган да няма претенции към НСО
60720
Борисов и Коджейков се уговорили с Доган да няма претенции към НСО
  • Борисов и Коджейков се уговорили с Доган да няма претенции към НСО

Премиерът Бойко Борисов, Ахмед Доган и началникът на НСО Тодор Коджейков са се срещнали тези дни и са се разбрали Доган да няма претенции към охранители на службата заради опита за покушение срещу него в събота. Това разказа в кулоарите на парламента бившият шеф на Национална служба "Сигурност" ген. Атанас Атанасов, половин час преди Коджейков да даде пресконференция.

По думите му вместо да бъде сменено цялото ръководство на НСО, тримата се опитват да замажат случая.

Коментарът на Атанасов: "Това означава, че в България няма процедури, по които се проверяват деянията, няма процедури, по които се определя кой е виновен и кой е невинен. Събират се някакви хора на тайно място и решават по какъв начин да се смъкне общественото напрежение, кой е виновен и кой е невинен. На цялото българско общество - и на професионалистите, и на непрофесионалистите стана ясно, че това беше тежък провал на личната охрана на Ахмед Доган, защото ако нападателят боравеше с огнестрелно оръжие, той щеше да застреля жертвата. След като щеше да има този резултат, а основната задача на назначената лична охрана е да пази живота и здравето на своя обект, не може да бъде друго определението, освен тежък провал. И след този тежък провал, вместо да бъде направен сериозен анализ на причините, довели до ниския професионализъм в тази служба, да се вземе отношение включително и кадрово за ръководството на тази служба, някъде задкулисно се събират Бойко Борисов, Ахмед Доган и телохранителят на Борисов - Коджейков, и решават да замажат случая".

В изявление за агенция "Фокус" Бойко Борисов отрича да се е провела такава среща.

Началникът на НСО също отрече да е присъствал на среща с премиера Бойко Борисов и лидера на ДПС Ахмед Доган. "Аз не съм присъствал на такава среща, нито знам за такава среща", каза Коджейков. "План за охраняване на охранявано лице не съществува, за лична охрана такъв план няма. Охраняваното лице е динамично, няма как два дни предварително да му кажем къде да застане, за да си направим възстановка", добави той.