"Първо не прави чест на хората да цитират лична кореспонденция, но след като е излязла, поне да кажем в какъв контекст беше цитирана тя", това коментира Лена Бориславова по повод появилата се информация от преди дни със смс-а до Десислава Атанасова.

"СМС-ът беше по повод на плаващото мнозинство, с което беше приет един законопроект антикорупционен и един и отхвърлен този на ПП-ДБ", заяви тя.

"Както знаете ние изработихме с ГЕРБ обща управленска и законодателна програма, което е и поводът за тази среща днес - да продължи с техни представители, с министъра на правосъдието днес сме също. През изминалите две седмици имаше десетина други срещи в другите министерства за управленската и законодателна програма, в която участват представители на ГЕРБ и представители на ПП-ДБ", това заяви Лена Бориславова пред журналисти в понеделник преди очакваната среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.
 

Лена Бориславова
Георги Димитров

На въпрос защо не се говори за коалиционно споразумение, Бориславова отвърна "Между двете сили няма доверие и то не може да се преодолее просто по този начин".

"Това, което искаме ние е да има механизъм, с който да се ангажират парламентарните групи, с който да имат стабилни мнозинства, които да осигурят безпроблемна работа на кабинета за тези неща, за които вече сме постигнали съгласие", допълни тя.

"Това, което ние ясно заявихме в петък е, че плаващи мнозинства за съдебна реформа и за управленска и обща законодателна програма не са допустими и представляват нарушение на принципите, при които това правителство беше подкрепено от двете групи", допълни тя и заяви, че СМС-ът е бил именно по този повод.

Очакваната среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС: За какво ще настояват двете политически сили

"Ще влезем в разговори още през тази седмица, защото България има нужда от редовно правителство, но то трябва да има зад гърба си едно стабилно парламентарно мнозинство, в противен случай то става един параван, зад който ние няма да позволим да се крият плаващи мнозинства, с участие на "Възраждане" и ДПС, каквито бяха примерите от миналата седмица", допълни Бориславова.

ГЕРБ-СДС искат коалиционно споразумение с ПП-ДБ 

Тя определи разговорите като "много важни" и изтъкна, че най-критичното е да няма плаващи мнозинства, защото по думите й не може регулаторите, които ще регулират обществените отношения в следващите 5 до 7 години или закони да се приемат с мнозинства на ДПС и "Възраждане".

"Не говорим за коалиционно споразумение, говорим за механизъм, който да осигури спазване на поетите ангажименти при формиране на правителството", заяви Бориславова. Тя допълни, че няма нищо ново и нищо различно от това, което е договорено от преди три седмици и изрази надежда да се върнат към този формат и към това, което е договорено тогава.