Боян Расате обижда посланика на Холандия
Боян Расате обижда посланика на Холандия / cнимкa: Sofia Photo Agency

70 процента от учениците с хомосексуални наклонности отсъстват от училище заради тормоз, а 50 на сто от тях впоследствие правят опит за самоубийство, сочи изследване на българската гей организация „Джемини". По време на дискусия с участието на холандския посланик у нас Вилем ван Еее, националистът Боян Расате нарече Холандия страна, която толерира извращения.

Изследването на „Джемини" е подкрепено от посолството на Холандия и е проведено сред ученици от 9 до 12 клас. Данните сочат, че дискриминацията в училище съществува, почти половината не желаят ромско дете до себе си в час, а в учебниците по хуманитарни науки жената все още се представя като по-слабия пол и следователно липсва равнопоставеност.

Националистът Боян Расате многократно се опита да попречи на дискусията. „Как си представяте вие, жените да бъдат представени в литературата – като здрави мускулести мутанти, с космясали крака, гърди, които вдигат тежести и изкарват повече пари от хомосексуалните си партньори от мъжки пол”, каза той и започна да обижда Холандия. „Българите познават Холандия като една страна, където наркоманията, хомосексуализмът и всички други извращения са нещо толерирано”, определи той.

Тук холандският посланик покани Расате на гости в своята страна и му цитира конституцията. „В моята страна член първи от конституцията е пряко отражение на всеобщата декларация за правата на човека. Член първи на холандската конституция гласи, че всеки е равен пред закона”.