Болниците трупат дългове заради търговете за лекарства
Болниците трупат дългове заради търговете за лекарства / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Общите дългове на държавните и общински болници в страната са 340 милиона лева. Това обяви в Пловдив министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

По думите й, на първо място са задълженията към доставчици за лекарствени продукти, следвани от медицинските изделия, други консумативи, хранителни продукти.

Министър Атанасова коментира, че заплатите в районните центрове за трансфузионна хематология ще бъдат увеличени от 1 ноември. Нашето искане беше за 18% от 1 октомври, но то беше отхвърлено от финансовото министерство, каза Атанасова.  

Министърът подчерта, че увеличението не е голямо, но това са възможностите на бюджета на здравното министерство. По думите й ситуацията няма да се подобри със заплахи и подаване на оставки, визирайки случая със заявленията за оставки на лекарите и част от медицинските специалисти в районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора.

Десислава Атанасова се срещна с инициативния комитет и граждани на Девин. Тя беше посрещната с викове "Оставка" от хора, събрали са на протест срещу затварянето на общинската болница в града. Атанасова посети Девин, защото, по думите й, се е оказало, че хората там не са били запознавани с предложенията за лечебното заведение.

Всички разговори, които ние сме водили с кмета и общински съветници, явно не са стигали до населението, каза Атанасова. Общинската болница в Девин е с дългове от близо 2,5 млн. лева, като близо 600 хиляди от тях са за заплати и осигуровки на медицинския персонал. От средата на 2011 година тя не функционира. Предложените от Министерството на здравеопазването варианти са да бъде преобразувана като медицински център или да стане филиал на Окръжна болница - Смолян. Инициативен комитет от жители на общините Борино, Девин и Доспат се обяви срещу тези промени и заплаши, че ще блокира пътя Пловдив - Смолян следващата седмица.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова беше в Пловдив, за да участва в Шестата национална конференция по болнична фармация на тема: "Болничният фармацевт във фокуса на промените в здравеопазването в България".