/ iStock/Getty Images
"Болницата в Свищов спешно се нуждае от средства за купуване на лекарства, апаратура и консумативи за ефективно лечение на COVID-19", съобщи кметът Генчо Генчев, който от седем дни е доброволец към ковидотделението на МБАЛ "Д-р Димитър Павлович".

82 нови случая на COVID-19 във Великотърновско и четири жертви

"Капацитетът на отделението е запълнен, ще бъдат разкрити още легла, затова всяко дарение - материално или финансово, ще бъде ценно, защото oтделението работи при пълен капацитет, което изчерпва ресурсите по-бързо от предвиденото", посочи той.

"От вчера в отделението има ново попълнение в лицето на медицинска сестра, заместила старшата сестра Лидия Македонска, която повече от двайсет дни е дежурила денонощно в инфекциозния сектор", посочи Генчев.

"Днес са били изписани шестима пациенти, излекувани, според медицинския протокол, но леглата веднага са били заети от други заразени, сред които и двама учители от средно училище в града", каза Генчев. Той подчерта, че другите отделения в болницата също не са преустановили работа, като са създадени условия да не се смесват коридорите.

Кмет влиза като доброволец в COVID-сектор (ВИДЕО)

Дарителската сметка е публикувана в сайта на общината, а материалните дарения ще се приемат в административната сграда. Кметът е участвал в онлайн заседание на кризисния щаб в Свищов, на него са били дискутирани формите на обучение в средните и гимназиалните класове в общината.

"Предложенията ще бъдат съгласувани с РУО и РЗИ, преди да бъдат оповестени", посочи той.
БТА